Het RonaldMcDonald huis in Leiden is op loopafstand van het ziekenhuis, de vrijwilligers die daar werken begrijpen in welke situatie je dan zit. De ouders van Lynn hebben steun gekregen van alle kanten, al hun vrienden uit Deventer zijn ook nu nog steeds betrokken. Dat blijkt uit het enthousiasme waarmee iedereen zich wil inzetten om ook mee te doen met de Homeride. Samen zijn ze gemotiveerd om het blijvend mogelijk te maken dat ouders dicht bij hun kinderen kunnen zijn op het moment dat ze hun kind eventjes achter moeten laten in het ziekenhuis.

Wij spraken Melissa Davina, de moeder van Lynn, om te vragen hoe de tijd was toen Lynn in het LUMC lag en om te vragen waarom zij mee gaan doen aan de homeride.

Wat is de Homeride?
“De homeride is een fietstocht georganiseerd vanuit het RonaldMcdonald fonds, waarbij je geld inzamelt om ervoor te zorgen dat ouders dicht bij hun kinderen kunnen zijn op het moment dat ze hun kind eventjes achter moeten laten in het ziekenhuis.”

Waarom koos u ervoor om hieraan mee te doen en niet aan de Homewalk of Homerun?
“In onze vriendengroep zitten een aantal mensen die al vaker fietsen, we wouden graag iets doen voor dit fonds. Toen kwam ik samen met mijn vriendengroep overlegd en toen kwamen we erop dat de homeride de beste optie was.”

Wat is het RonaldMcdonald huis?
“Het RonaldMcdonald fonds heeft een huis in verschillende vakantieparken, dat is een huis waar je als ouders  kan zijn als je ver van je eigen woonplaats bent omdat je kind in het ziekenhuis ligt. Lynn lag een tijd lang in het kinder IC in Leiden, we zijn toen vanuit Deventer met spoed in de avond naar Leiden vertrokken omdat er iets met onze dochter was maar het ziekenhuis wist niet wat, toen zijn we met een klein tasje spullen naar Leiden toe gegaan, maar hier hadden we geen plek om te slapen.

Zo’n RonaldMcdonald huis is in de buurt van het ziekenhuis, het is niet alleen een slaapplek. Het huis wordt gerund door vrijwilligers, er zijn allerlei activiteiten, soms wordt er gekookt, je kunt je was daar draaien, waar je ‘s ochtends een kop koffie kan halen en  het is een plek waar je even lekker in de tuin kan zitten om je even terug te trekken.”

Hoe gaat het nu met uw dochter?
“Het gaat nu goed met Lynn, ze heeft een lang ziekteproces achter de rug omdat ze een hartprobleem heeft. Haar hartprobleem is nu zo goed als hersteld maar nog niet helemaal. We hadden niet verwacht dat dit zo snel zou gaan, maar we  hoopten het natuurlijk wel!”

Wat voor ziekte heeft uw dochter precies?
“Lynn heeft een mutatie in haar DNA, daardoor heeft ze een zeldzame ziekte genaamd ‘gedilateerde cardiomyopathie’. Die genmutatie veroorzaakte dat haar hartspier zelf ging falen doordat de hartspier niet hard genoeg kneep. Haar linkerhartkamer werd daardoor helemaal opgeblazen als een ballonnetje, dat hebben ze kunnen stoppen.”

Hoe zag een dag eruit toen jullie daar waren?
“De dagen waren steeds erg verschillend maar de basis was eigenlijk dat je je dag begon met een kop koffie in het RonaldMcdonald huis. Vanuit het RonaldMcdonald huis liepen we naar de IC waar we vanaf 08:00 naar binnen mochten, hier bleven wij de hele dag. Als wij onszelf even wilden terugtrekken kon dat, in het LUMC heb je namelijk een RonaldMcdonald huiskamer speciaal  voor ouders waarvan de kinderen op de IC verblijven.”

“In het begin van de avond kwamen er vaak vrienden langs die dan wat te eten voor ons meegenomen hadden. Als er geen vrienden langskwamen met eten haalde wij het zelf in de supermarkt of een restaurant. We gingen elke avond rond 10 uur weer terug naar het RonaldMcdonald huis, er mag altijd 1 ouder in de kamer op de IC blijven slapen maar dat deden we eigenlijk alleen als het ook echt toegevoegde waarde had. Lynn heeft een hele tijd niet in de gaten gehad of wij er waren, dat kwam vooral omdat ze nog zo jong was.”

Kregen jullie ook veel hulp van familie en vrienden toen jullie daar waren?
“We hebben ontzettend veel hulp gekregen, toen we van het Deventer ziekenhuis naar het LUMC moesten werd er door het ziekenhuis aan ons geadviseerd dat we beter niet zelf konden gaan rijden, daarom heeft een goede vriendin ons naar Leiden gebracht. Andere vrienden van ons hebben de nodige spullen bij ons thuis verzameld en naar Leiden gebracht. Van veel vrienden hebben we berichtjes en kaartjes gekregen met een hulpaanbod. Zelfs onze moestuin die we destijds hadden, is onderhouden door onze vrienden.”

Hoeveel geld moet er ingezameld worden?
“Voor de homeride moet je een minimale bijdrage leveren van €7.000, dat hebben wij ook als doel gesteld. Maar we zouden het heel mooi vinden als we daar €10.000 van kunnen maken zodat alle ouders van zieke kinderen dichtbij hun kinderen kunnen zijn.”

Hoe willen jullie dat geld in gaan zamelen?
“We hopen dat we veel aandacht kunnen genereren zodat particulieren zich aangetrokken voelen en dan sponsor willen worden. Daarnaast zijn we nog bezig met het bedenken en uitwerken van verschillende acties om wat extra geld in te zamelen, zo hebben we het idee om een kledingsponsor te regelen zodat we in die kleding kunnen rijden tijdens de homeride, we willen nog een social media platform bouwen waar aandacht is voor het RonaldMcdonald huis maar ook aandacht kan komen voor sponsoren. Daarnaast hebben we ook verschillende acties zoals oliebollen bakken en verkopen of knuffeltjes verkopen rond de feestdagen in december.”

 

Klik hier voor meer informatie over  het homeride team van Melissa Davina en om het team te sponsoren