V1-bom

Bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1 werden vorig jaar de resten van een V1 gevonden. De V1 is een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat veelvuldig is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De EOD verwijdert op 8 maart de ontstekingsmechanismen en deelt vervolgens de springstof van 935 kilo in kleinere stukken op. De springstof wordt afgevoerd en op een later tijdstip vernietigd. 

Voor de veiligheid van de inwoners, de EOD medewerkers en de hulpdiensten, wordt tijdens de werkzaamheden een gebied ontruimd van 1400 meter rondom de V1. De inwoners die hun huis moeten verlaten, zijn hierover per brief geïnformeerd. Ook is het luchtruim deels gesloten en de scheepvaart over de IJssel stilgelegd. 

Verkeershinder 

De A1 is op zondag 8 maart tussen Twello en Deventer in beide richtingen dicht. Ook meerdere lokale wegen worden afgesloten. Verkeer wordt omgeleid. Op www.vananaarbeter.nl staat actuele informatie over de afsluiting van de snelweg. Op de website van Bereikbaar Gelderland staat actuele informatie over de lokale wegen.

Bijzondere klus

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) begint aanstaande zondag aan een “bijzondere, eigenlijk unieke klus” in een weiland langs de snelweg A1 bij Deventer. Daar gaat de dienst een niet-ontplofte V1 ontmantelen. Het is een “vliegende bom” die de Duitsers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gebruikten om geallieerde doelen te bestoken. “Mijn hart gaat er sneller van kloppen”, aldus EOD-luitenant Van Drunen op een informatieavond voor omwonenden. 

Vliegende bom 

“De V1 bij Deventer is kort na de lancering neergekomen en in drassige bodem beland. Daardoor is het projectiel waarschijnlijk niet ontploft en compleet bewaard gebleven”, aldus de EOD. 

De EOD denkt zondag twaalf uur nodig te hebben om de klus te klaren. Als er sprake is van zeer laaghangende bewolking gaat het karwei niet door. Dergelijke bewolking zou gevaarlijk kunnen zijn als er per ongeluk een explosie plaats vindt omdat de krachtgolven van de ontploffing dan niet weg zouden kunnen. Daarover valt donderdag het definitieve besluit. In dat geval schuift de operatie op naar zondag 15 maart. Als het dan ook niet zou lukken gaat de klus pas na de zomer verder. Als er niet aan het projectiel wordt gewerkt, is er geen gevaar voor de omgeving.