Lieve Erik,

Het regent en ik zie de druppels over mijn raam lopen, het stormt en het stormt ook elders in de wereld. In het schaatswereldje stormt het ook, er wordt weer gesproken over vermeende doping zaken bij schaatsers, o.a. wordt nu de voormalige schaatsploeg van Peter Mueller Spaarselect genoemd. Voormalig lid Harm Kuipers, van de medische commissie van de ISU, onthult dat in de Volkskrant. De ploeg had destijds onder meer een arts met een dopingverleden onder contract staan. Harm Kuipers stelt dat hij sinds 2000, schaatsers onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege aanwijzingen van mogelijk dopinggebruik, het ging om vijf of zes Nederlanders. Daar schrik je toch wel van, ik volg de druppels op mijn raam en denk, jee ik leid jonge schaatsers op in Nederland en je ziet in andere sporten vaak dergelijke excessen maar ik heb altijd het vertrouwen, dat het in onze mooie schaatssport niet voorkomt. Misschien naïef van mij maar toch……… Gelukkig komt de KNSB al vrij snel met een statement ‘KNSB NA NIEUWE DOPINGVERHALEN:” DURFT TE STELLEN DAT DE SPORT ERG SCHOON IS”, aldus Directeur-bestuurder Herman de Haan. De storm is weer gaan liggen.

De afgelopen twee weken was de Scheg weer een mooi toneel van winnaars en natuurlijk ook helaas van verliezers. Het NK Super Sprint en Pure Sprint, de bakermat van het schaatsen, vond daar plaats en ook de Finale van de HollandCup en het NK NEO’s.

Je denkt natuurlijk wat is dat een NK Super Sprint en Pure Sprint. Vroeger, nou ga ik terug in de tijd, even een stukje geschiedenisles, rond 1800 reden de Nederlanders veel op natuurijs, toen er nog echte winterseizoenen waren. Kunstijsbanen bestonden toen nog niet, gewoon buiten op grachten, slootjes en meren. De kasteleins organiseerden vaak deze wedstrijdjes van 140m tot 160m, tegen elkaar sprinten op een recht stuk gracht (o.a. de Keizersrace in Amsterdam), en daarna de kroeg in hahaha. Dat laatste lijkt je wel wat denk ik…..

Weet je Erik in die tijd mochten vrouwen niet eens mee doen, Leeuwarden organiseerde in 1805 de eerste wedstrijd voor 130 vrouwelijke deelnemers, er ontstond opschudding omdat men van mening was dat het niet vrouwelijk was om deel te nemen aan een schaatswedstrijd. Dat kwam omdat de vrouwen dan net als de mannen destijds in de onderkleding over de baan schaatsten. Mooie prijzen waren wel te winnen, gouden en zilveren voorwerpen of geldprijzen 150 gulden wat voor die tijd extreem veel geld was. Zeer goede rijders konden een kapitaal bij elkaar schaatsen. In 1924 werd het eerste NK Kortebaan verreden en sinds 1947 staan de kortebaanwedstrijden op de kalender van de KNSB. Bij een goeie winter wordt er ook altijd een NK Kortebaan op natuurijs gehouden en kan je in Friesland je hart ophalen met kortebaan wedstrijden! Terug naar het heden, 150m is op een ijsbaan niet mogelijk dus zijn de afstanden iets aangepast in 100m, 300m voor de jongsten en de ouderen

rijden 100m, 300m, 500m. Prachtige strijd elk jaar weer, het moet in een keer goed gaan anders ben je gedoemd te verliezen, de afstand is te kort om bij een misslag dat nog in te halen.

Nederlands Kampioen 100m meisjes C werd Yasmine Bouaziz, super snel legde zij de 100m in 11.22 af, en dat is echt heel snel voor een meisje van 14 jaar, het was tevens een baanrecord op haar thuisbaan de Scheg. Hoe leuk is dat. Verbaasd stond zij op het podium, tussen twee ‘reuze’n van meisjes, voor de eerste keer Nederlands Kampioen worden was een verrassing en dus ook een nieuwe ervaring. Bij de jongens C stond Ruben Ribbink weer heel gelukkig met een zilveren plak om zijn nek op dat zelfde NK Super Sprint.

Het was weer een spannende strijd bij de junioren B tussen Westenbroek en Diniz, de heren zijn aan elkaar gewaagd wat een spannende strijd opleverde. Westenbroek pakte het goud en Diniz het zilver. Van Essen pakte een mooi PR op de 100m met een tijd van 9,98 werd hij tweede op die afstand. Hij won bij de junioren A de 500m maar ging onderuit op de 300m, en zijn directe concurrent kreeg een DQ. En zo stonden er een paar rijders op het podium die s’ morgens bij het wakker worden totaal niet verwacht hadden die dag winnaar te worden. Zo kan het ook gaan.

Dan nadert het eind van het schaatsseizoen, afgelopen weekend op de snelste baan van de wereld Salt Lake City (SLC) fantastische sport gezien met geweldige wereldrecords. Bij de 1000m was het een Clean Sweep met Nuis een Wereld Record goud, ‘onze’ Thomas Krol pakte het zilver en Verbij brons. De laatste twee met een geweldig pr weer. Thomas Krol steeg nog verder boven zichzelf uit, nipt won Kjeld Nuis voor hem de 1500m, het zilver was voor Thomas met een geweldig PR. Ook Irene Wust krijgt na een verschrikkelijke periode – na het weg vallen van haar lieve vriendin Paulien van Deutekom- haar beloning met een prachtig mooi Nederlands Record op de 1500m, en ook nog binnen het ‘oude wereldrecord’. Hoe mooi kan het zijn.

Erik ik weet niet of je voor de TV zat maar er was zondag in SLC ook een enorme deceptie binnen de schaatssport. Twee Russen in de baan, één in het bezit van het nieuwe Wereld Record op de 500m 33.61 waanzinnig snel en mooi.

Met verbijstering keek ik de eerste 100m, en ik keek en dacht dit zie ik niet goed, is er een blessure of nee ze rijden beiden heel langzaam door op de 500m……dit kan niet waar zijn, laat het aan de opnames liggen, laat het daar stormen, atmosferische storingen, laat het daar aan liggen, gewoon technische problemen bij het uitzenden van de NOS, echt dit KAN NIET WAAR ZIJN. ‘Mijn” jeugd die ik begeleid zit ook te kijken, IK verkeerde bijna in shock….. en ik denk veel schaatsliefhebbers met mij. Dit was pure minachting van Kulizhnikov en Murashov naar, ja naar wat……geen idee! Schorsen die twee, denk ik, pak zijn Wereld Record af. Er zitten snelle sprinters thuis die graag hadden willen starten, hoe denk je dat die zich voelen, BIZAR.

Er gebeurden gelukkig ook nog hele mooie dingen, Stefan Westenbroek wint de Vikingrace, een soort van EK Allround voor Junioren B, in Thialf, én dezelfde dag rijdt Sebas Diniz in de namiddag even de snelste 1000m van die dag en met een mooi PR zet hij de klok stil op 1,12,14! Mooi en daarvoor reed hij ook nog even een goeie 500m (36.16) ook PR.

Ik kijk weer naar de druppels op het raam, de zwiepende bomen het stormt nog steeds, maar weet je Erik, ik trek de jeugd – die aan mij toe vertrouwd is – in de wind, en het kan stormen, maar ik leer ze wel vliegen………SPORTIEF VLIEGEN!!!