Doordat iedereen de app kan downloaden en rupsen kan melden, zie je meteen in de app  waar er rupsen gesignaleerd zijn door bijvoorbeeld je buurtgenoten. Zo kun je zelf de rupsen ontwijken of je steentje bijdragen door het ophangen van koolmeeshuisjes of zaaien van bloemen. Maar ook voor gemeenten is het enorm nuttige informatie waar de rupsen zitten. 
 
Het Plaagradar initiatief bleef bij gemeenten dan ook niet onopgemerkt.  Steeds meer gemeenten zoeken naar een duurzame beheersing van de eikenprocessierups. Deze rupsendata kan dan ook erg nuttig zijn voor gemeenten om goed zicht te krijgen op de plekken met de meeste overlast, zodat zij hun preventie en acties gerichter kunnen inzetten om overlast te bestrijden. Daarom maakt de club vrijwilligers dit jaar een systeem waarin gemeenten alle meldingen binnen hun eigen gemeentegrenzen kunnen zien. Zo hebben zien zij waar er veel overlast is en kunnen zij burgers informeren wat zij hieraan doen. Gemeenten die Plaagradar willen proberen kunnen hiervoor contact opnemen met de initiatiefnemers via plaagradar.org. 
 
Vanaf april-mei kan het rupsenspotten weer beginnen. Benieuwd hoe je ze herkent en waar ze zitten? Download dan de gratis Plaagradar app, voor zowel Android- als iOS toestellen te downloaden via de App- en Playstore!