Conform het afvalbakkenplan is de afgelopen maand in heel Colmschate kritisch gekeken naar de afvalbakken. Staan ze op de juiste plek? Staan er te veel of juist te weinig? Zijn ze heel? Worden ze veel gebruikt? Deze monitoring heeft ertoe geleid dat er een lijst is gemaakt van locaties waar afvalbakken verwijderd of juist geplaatst moeten worden. De komende maand gaan medewerkers van Cambio/Circulus-Berkel én het Groenbedrijf er samen voor zorgen dat het plan wordt uitgevoerd. 

Wethouder Frits Rorink komt de mannen – symbolisch – een handje helpen met het uitgraven van de afvalbak. ‘Kijk’, wijst hij naar de overkant. ‘Daar is een bushalte, mét een afvalbak. En een eindje verderop staat er ook een. Drie in zo’n klein gebied is echt niet nodig. Hier zie je dus meteen waarom dit een goed idee is!’ De afvalbak krijgt een nieuwe plek aan de Zwaluwenburg, vlak bij een bruggetje. Renaldo Brink van Cambio: ‘Daar vinden we vaak zwerfafval, met een afvalbak wordt dat vast minder!’

 Bakken die op onnodige plekken staan zorgen voor extra kosten (plaatsen, onderhoud, legen). Toch is het plan niet per definitie bedoeld om het aantal afvalbakken te verminderen, het gaat erom dat er op de juiste locaties voldoende bakken staan.  De komende maanden worden een voor een alle wijken in Deventer aangepakt.

Bewoners die een actieve rol vervullen in het schoonhouden van de openbare ruimte worden betrokken. Zijn weten immers vaak als geen ander waar een afvalbak meerwaarde heeft in de strijd tegen zwerfafval. De Deventer Schoon Familie onderhoudt de contacten met bewoners.