Lieve Erik,

De Nederlander en ijs, de Deventenaar en ijs!

Weet je dat er verschillende soorten ijs zijn. Bij verschillende soorten ijs denk jij misschien aan een lekker schepijsje. De Deventenaar denkt misschien ook bij ijs aan een lekker ijsje bij Talamini, wie kent niet Elio Talamini in Deventer!

Maar de Deventenaar denkt bij ijs ook aan buitenijs op natuurijs of op een ijsbaan. De Scheg waar veel schaatsplezier begonnen is voor menig Deventenaar, maar ook aan glorietijden bij de ‘oude ijsbaan’ aan de IJssel met Ard en Keesie. Annie Borckink, Ans Schut en Ina Steenbruggen ook schaatslegendes van de ‘oude baan’. Ik denk dat jij bij IJS ook denkt, ‘oh nee geen bevroren voetbalvelden’!

De IJsselcup op de Scheg, waar nieuwe glorietijden zijn ontstaan met Gerard van Velde, Jan Bos, Erben Wennemars, Mark Tuitert, Stefan Groothuis, Jan-Maarten Heideman en de broertjes Oldeheuvel. Daar werd ook gewerkt aan glorie door de huidige IJS grootheden Jan Smeekens, de broertjes Mulder, Lotte van Beek en Carlijn Achtereekte, die de afgelopen weken en komende weken weer topprestaties op binnen- en buitenijs leveren.

Carlijn Achtereekte ‘kind van de Scheg’ werd zondag gekroond tot Nederlands Kampioen Allround in Thialf. Ook Gijs Esders liet al van zich horen, mocht naar de World Cup Senioren, sinds dit weekend beklom hij ook het podium op de 1000m tussen de grootheden.

Nieuwe glorietijden op de Scheg worden alweer gemaakt door aanstormende jeugd. Mooi om te zien dat Deventer (de Scheg) elke keer weer veel nationale schaatsers voortbrengt.

Afgelopen week vroor het in heel Nederland en de schaatskoorts stijgt dan naar grote hoogte. Dat hebben wij nodig om weer jeugd naar de ijsbanen in Nederland te krijgen. Nederland kijkt dan reikhalzend uit naar natuurijs. Voorzichtig wordt er gesproken over een lange vorstperiode en natuurlijk komt de Elfstedentocht weer ter sprake. Zou mooi zijn, ik gun het de huidige jeugd om dat mee te maken. Ik ben in het gelukkige bezit van drie Elfstedenkruisjes (’85, ’86 en ‘97), een fantastische mooie belevenis en een hele waardevolle herinnering en ervaring in mijn leven. Ik heb in de eerste tocht geleerd, ‘als je echt iets heel graag wil, hoe diep je dan kan gaan’ als sporter!

Terwijl ik hier over terugdenk, rijdt Mika van Essen ook op buitenijs in Finland. Vanmorgen vroeg was het -16 daar en de World Cup Junioren in Helsinki gaat gewoon van start.

Een paar weken geleden reed Van Essen in een trainingswedstrijd in Thialf op binnenijs, zijn eerste 35’er! Dat gaat het vandaag niet worden, denk ik bij het bekijken van de beelden daar met krakend ijs. Wel een prachtig gezicht, de opkomende zon boven een ijskoud gevuld beeld met sneeuw en ijs. Ik zit lekker warm binnen dan ga je al snel dat beeld romantiseren. Zeker als jezelf niet die prestatie hoeft te leveren. Het is voor de toeschouwer geweldig mooi, maar de sporter moet een prestatie leveren op buitenijs bij een temperatuur ver onder nul, bikkels.

Mika van Essen reed zaterdag naar een 5e tijd op de 1000m. Vandaag wil hij podium rijden, hij is er gebrand op. Gisteren sneeuwde het tijdens zijn rit, vandaag dus mooi zonnig maar ijskoud. Je weet dan dat de kou niet alleen je spieren en je luchtwegen beïnvloedt, maar ook het ijs en dat daar iedereen ‘last’ van heeft. De spanning neemt toe, mijn HF (Hart Frequentie) gaat omhoog, normaal sta je daar zelf op de kruising, nu de bondcoach.

Wel nog even telefonisch contact gehad met Mika en de laatste details doorgenomen voor een snelle 500m. Met nog één rit te gaan staat Mika van Essen 2e in het klassement, de spanning stijgt nog meer…. Helaas net buiten het podium, met een tiende verschil! Natuurlijk eerst de teleurstelling voor Mika. Na een half uurtje, wordt het gevoel toch wel een prima tijd op buitenijs gereden. Twee Russen en een Chinees waren iets sneller! Maar wel mooi 4e van de wereld op de 500m op buitenijs….en ook 4e in het klassement na twee WorldCup wedstrijden (Polen en Finland), hoe mooi is dat.

In mijn hoofd ga ik alweer door naar het volgende weekend in Groningen met 6 rijders aan de start, Van Essen, Diniz, Maatman, Vermaning, Verbeek en Bouaziz, KPN NK AFSTANDEN/ALLROUND JUNIOREN 1, 2 en 3 februari 2019.

Helaas zit het natuurijs er weer. Het ‘kruiend ijs’, ijsvelden die onder de invloed van de wind tegen elkaar aangedrukt worden gaat er niet van komen. Het ‘kistijs’ meestal bij een uiteinde van een meer, de spanning die door de wind onder het ijs ontstaat veroorzaakt dat ijslagen omhoog gedrukt worden, zover zijn we deze ijsperiode ook niet gekomen. De mooie ‘Luchtbellen’ in het ijs die ik als kind altijd fascinerend vond, op je buik in de zon, op dat diepzwarte ijs liggen en naar de bellen in het ijs kijken hoe dik het ijs wel niet was, ook die hebben wij niet gezien. Het minst leuke ijs ‘Fondantijs’, na een vorstperiode wanneer het kwik weer boven nul komt en het ijs poreus wordt en bij elke ‘leuke luchtbel’ vervolgens een wak gaat ontstaan, dat hebben wij helaas weer veel te snel gezien. Voorbij de ijspret op natuurijs, de wonderlijke wereld van het ijs, gelukkig hebben wij nog de IJSBAAN……..

WIE IS ELVIRA SALET?
Ik ben trainer/coach van een geweldig mooi junioren team, de gewestelijke selectie SprintTeam OOST. Wij trainen op de namiddag, maandag, dinsdag en vrijdag op de Scheg in Deventer. In de zomer trainen wij op de atletiekbaan en skeelerbaan op Keizerslanden. De krachtrainingen (KR Trainer Yildiz van Essen) werken wij af bij Antvelink Sportfysio in Deventer. De fietstrainingen worden afgewerkt vanaf Wilp de Veluwe over, de dijk aan de overkant van Deventer, of vanaf De Knobbel Heerde/Epe/Tongeren. De rijders komen allemaal uit de regio Oost. Het team bestaat uit: Mika van Essen (Schalkhaar), Adriaan de Kluiver (Schalkhaar), Mervin Maatman (Deventer),  Tim Hoogkamer (Deventer), Sebas Diniz (Borne), Watse Vermaning (Vriezenveen), Lars van Bemmel (Ede), Michael Den Draak Borm (Arnhem), Jens Verbeek (Dronten), Pepijn de Wolff (Arnhem) en de twee stagiaires Fabienne Diniz (Borne) en Yasmine Bouaziz (Apeldoorn).