Voor Olivier Messiaen waren klank en kleur onlosmakelijk met elkaar verbonden. In ‘Dromen als Messiaen’ wordt zijn stuk ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, uitgevoerd als een dynamische orgelperformance waarin klank en kleur samenkomen. Tijdens het orgelconcert projecteert audiovisueel componist Marcel Wierckx live-gegenereerde beelden op het orgel.

Deze visuals zijn geïnspireerd op pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890–1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van het stuk in 1936. De beelden in ‘Dromen als Messiaen’ zijn verbonden aan de specifieke klankkleur dat bij elk orgel verschillend is waardoor iedere uitvoering uniek is. 

Over Dromen als Messiaen  

‘Dromen als Messiaen’ is gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde. Marcel Wierckx zorgt samen met verschillende stadsorganisten voor de uitvoeringen. ‘Dromen als Messiaen’ is een initiatief van Stichting OpenOor.

De concerten beginnen om respectievelijk 19:30 en 21:15 uur en zijn voor een beperkt publiek live mee te maken. Aanmelden voor de concerten kan via www.lebuinuskerk.nl. Vanaf deze website zijn de concerten ook online te volgen.