Het incident vond plaats in oktober 2019 in de binnenstad van Deventer. De verdachte zou tijdens de drukke stapavond met zijn auto op een terras zijn ingereden. Hierbij raakten vijf mensen gewond. Aan het incident ging een stevige ruzie vooraf, zo meldt RTV Oost.

Volgens de advocaat van de verdachte kreeg zijn cliënt vlak voor het incident zeker acht harde klappen op zijn hoofd en liep hij daardoor een hersenschudding op. Als gevolg daarvan zou hij zich niets meer van het voorval kunnen herinneren, zo meldt RTV Oost. 

‘Als een tank inrijden’ 

De officier van justitie verwijt hem dat hij vijf mensen heeft geprobeerd van het leven te beroven, onder meer door met de auto tegen drie van hen aan te rijden. Ook wordt hem verweten het terrasmeubilair, twee fietsen en de betreffende auto te hebben beschadigd. 

Volgens de officier zijn deze feiten wettig en overtuigend bewezen. “Met een auto als een tank inrijden op een groep mensen levert (..) het opzet op om die mensen van het leven te beroven. Het is puur geluk en zeker niet aan verdachte te danken dat de slachtoffers nog in leven zijn”, aldus de officier op zitting. 

Blinde paniek 

Verschillende deskundigen onderzochten de man en concludeerden dat hij in blinde paniek handelde. De combinatie met licht hersenletsel, opgelopen bij de ruzie kort ervoor, kan verklaren waarom hij de crash heeft veroorzaakt. 

Dat er aan het incident een stevige ruzie voorafging waarbij de nodige klappen vielen, was al eerder te zien op beelden die onder meer bij RTV Oost te zien waren. Naast de celstraf van drie jaar eist de officier van justitie een rij-ontzegging van vijf jaar. 

Andere strafeisen 

Twee mannen, die bij de vechtpartij voorafgaande aan de aanrijding betrokken waren, hangt ook een straf boven het hoofd. De officier eist tegen een 25-jarige man een gevangenisstraf van drie maanden – waarvan twee maanden voorwaardelijk – en het uitzitten van een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Een 27-jarige man hoorde een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een taakstraf van 150 uur tegen zich eisen. 

De rechter doet over twee weken uitspraak.