Het botste vooral tussen Kleine Schaars en Koen Boswinkel (GroenLinks) die uithaalde naar het raadslid: ‘Je voert op inhoud een debat en loopt niet weg als je je zin niet krijgt.’ Een dag later komt er nog stoom uit de oren van Kleine Schaars: ‘Ik vond het ronduit beledigend en een schoffering van de oppositie.’ Volgens het raadslid is het gebruikelijk dat in de Deventer gemeenteraad een ordevoorstel wordt gehonoreerd. Een schande, zo liet hij zich gisteravond al ontvallen.

Koen Boswinkel heeft er een slechte nacht van gehad: ‘Na lang nadenken kan ik alleen constateren dat de oppositie is weggelopen voor haar democratische plicht. De cultuursector heeft belang bij een breed draagvlak. Dat doe je op inhoud met voorstellen waarover je in debat gaat’.

 

Onbegrip over afwijzing ordevoorstel

Het ordevoorstel van gisteravond zat eraan te komen maar met de geheime informatie die aan de raad werd medegedeeld voorafgaand aan de vergadering was het besluit voor Deventer Belang definitief om deze in te dienen. Kleine Schaars:  ‘Als je de voorstellen ziet die op het allerlaatste moment zijn toegevoegd dan wordt alles pas na de zomer behandeld. Echter, de coalitie heeft tot het allerlaatste moment achter de schermen met de culturele partijen onderhandeld, daarbij is de oppositie niet benaderd.’ Het raadslid heeft dan ook geen begrip voor de opstelling van de coalitie.

 

Geheime informatie geen belemmering voor ChristenUnie

Voor Henrike Nijman van de enige oppositiepartij die bij de vergadering bleef zitten, waren de geheime stukken geen breekpunt voor de behandeling van de Cultuurvisie: ‘In mijn optiek was deze informatie geen belemmering.’ Het CU-raadslid voelde zich wel overvallen toen de andere oppositiepartijen opstapten. ‘Ze hebben een statement gemaakt en dat is gelukt. Maar je zet jezelf op deze manier buitenspel en ondergraaft het democratisch proces. Ik vind dat je daar niet voor weg moet lopen. ‘ Wel is Nijman kritisch op de ingediende amendementen van de coalitiepartijen. ‘Van de hele Cultuurvisie blijft weinig over en belangrijke beslissingen worden vooruitgeschoven.’

 

Verzoening tussen politieke partijen noodzakelijk

Hoe het nu verder gaat in de raad is nog afwachten want de ”politieke verhoudingen hebben een knauw gekregen”, aldus Koen Boswinkel. De kersverse burgemeester König wil daar wel met de raad over verder spreken. Bert Kleine Schaars verwacht nog dat er wel ‘wat koffie gedronken moet worden om elkaar weer in de ogen te kunnen kijken.’ Koen Boswinkel vult daarbij aan ‘dat een biertje ook een goed idee is’.

Het hele debat over de Cultuurvisie is hier te zien. (vanaf 1 uur en 8 minuten)