Met de invoering van de BIZ wordt via de gemeentelijke belasting een bijdrage geheven om het cameratoezicht te kunnen betalen. Stemmen de bedrijven ‘nee’ dan gaan de camera’s op 1 maart 2019 op zwart. Omdat er dan onvoldoende middelen zijn.

Door een aparte heffing in te stellen op de bedrijventerreinen, kan geregeld worden dat elke ondernemer meebetaalt aan de veiligheid. Het bedrag komt volledig ten goede aan de SBBD en dus aan de ondernemers. Zij betaalt daarvan de exploitatie van de camera’s en de opvolging door een beveiligingsdienst. Verder zal het cameratoezicht worden uitgebreid en worden gemoderniseerd. In veel gevallen geldt dat de bestaande deelnemers aan de collectieve beveiliging minder geld kwijt zijn, omdat iedereen meebetaalt. Voor andere ondernemers betekent het dat ze misschien iets meer gaan betalen maar daar staan een betere veiligheid, aantrekkelijke bedrijventerreinen en een mogelijke verzekeringskortingen tegenover.

Eind januari zet de gemeente de draagvlakmeting uit. De ondernemers kunnen tussen 30 januari 2019 en 26 februari 2019 kiezen voor veilige bedrijventerreinen.