Houwen maakte in 2012 de overstap naar de jeugdopleiding van Vitesse. Sinds 2014 maakt Houwen deel uit van het eerste elftal van de Gelderse club. In totaal speelde Houwen acht wedstrijden voor de hoofdmacht van de Arnhemmers. Vorig seizoen werd hij door de Eredivisionist verhuurd aan Telstar, maar door blessures speelde hij slechts negen wedstrijden in Velsen-Zuid. 

Bij Go Ahead Eagles zal Houwen aansluiten als extra doelman bij de eerste selectie. “Ik zal het team zo goed mogelijk proberen te steunen in de beslissende tweede seizoenshelft”, vertelt hij. De afgelopen maanden kwam Houwen weinig toe aan speelminuten bij Vitesse. “Bij Go Ahead Eagles heb ik meer vooruitzicht op speelminuten. Ook bij het tweede elftal”, vervolgt Houwen, die een aantal spelers al kent. “Elmo Lieftink, Gino Bosz, Martijn Berden en Boyd Lucassen ken ik nog van Vitesse. Van hen heb ik goede verhalen gehoord.” 

Wat voor doelman is Houwen? “Een traditionele doelman, ik ben vrij lang en heb een goede trap.” De Limburger weet wat hij de komende maanden kan verwachten van Go Ahead Eagles en de fans. “Met Vitesse heb ik ooit eens op de bank gezeten in De Adelaarshorst. De sfeer was toen mooi. Ik heb alleen maar positieve dingen gehoord over de club.”