Een Gelderse miljardair gaat zelfs een kort geding aanspannen tegen Defensie om de vluchten te verbieden, zo meldt RTV Oost.

“Koeien zijn niet gewend dat er gevaar van boven komt, dus door die helikopters raken ze helemaal in paniek. Dan gaan ze tegen elkaar aan drukken, of vallen, of er trapt er één een uier stuk en dan is het gebeurd”, laat Henk Jolink van LTO Noord weten aan Omroep Gelderland. De boerenbelangenorganisatie heeft al meerdere klachten binnengekregen. 

Defensie houdt sinds begin deze week een grote oefening in Overijssel en Gelderland en dat betekent dat er drie weken lang zowel overdag als ‘s avonds helikopters laag over Oost-Nederland vliegen. De oefening duurt nog tot 23 februari.
LTO Noord is niet te spreken over de communicatie. Jolink: “We kunnen een algemeen nummer bellen en krijgen dan een antwoordapparaat. Het is lastig om met defensie in contact te komen.” 

De helikopters vliegen ook over het landgoed van zakenman Hans Melchers in Vorden. De pauwen van de miljardair zijn weggelopen, de honden compleet van slag en de zestig reeën zijn de kluts kwijt, zegt hij.  Vandaag spant hij een kort geding aan tegen Defensie, omdat hij niet wil dat helikopters nog langer zo laag over de Achterhoek vliegen. Wanneer de zaak dient, is niet bekend.

Ook LTO Noord zegt juridische stappen niet uit de weg te gaan, maar hoopt dat het niet zo ver zal komen. “We lossen het liever op met een goed gesprek”, aldus Jolink van LTO Noord, die zelf melkveehouder is.