Strikte isolatie

De patiënt wordt volgens protocol in strikte isolatie verpleegd. Omdat de patiënt bij opname korte tijd op een reguliere verpleegkamer heeft gelegen, is het Deventer Ziekenhuis uit voorzorg een onderzoek gestart onder patiënten en medewerkers. Patiënten die op dezelfde kamer hebben gelegen, zijn inmiddels thuis en worden geïnformeerd.

Er zijn op dit moment geen gevolgen voor de zorg in Deventer. Het ziekenhuis overweegt wel om een aantal afspraken op de polikliniek uit te stellen. Het gaat dan om geplande afspraken voor niet direct noodzakelijke zorg. Daarover geeft het ziekenhuis in de loop van maandag duidelijkheid. De afspraken voor maandag 16 maart gaan dus gewoon door.

Om capaciteit vrij te maken en materialen te sparen, wil het ziekenhuis tevens een aantal operaties en onderzoeken gaan afzeggen. Wanneer het ziekenhuis daarmee start, is nog niet bekend. Wel is bekend dat patiënten hierover persoonlijk worden geïnformeerd. Dus als een patiënt niets hoort, gaat de afspraak, het onderzoek of de behandeling de komende week gewoon door. Met deze stappen wil het ziekenhuis de risico’s indammen en rust in de zorg bewaken.

Bezoekersregeling

Zo mogen patiënten sinds zondag 15 maart nog maximaal 1 bezoeker ontvangen. Met griepklachten (hoesten, koorts en benauwdheid) mogen bezoekers niet meer naar het ziekenhuis komen. Patiënten met milde klachten moeten voor hun reguliere afspraak eerst contact opnemen met de poli.

Gallé roept op tot kalmte

Bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis begrijpt dat de ontwikkelingen en de maatregelen voor onrust kunnen zorgen, maar roept ook op tot kalmte: “We merken de gevolgen van het coronavirus nu ook in ons ziekenhuis. Maar daar hebben we ons de afgelopen weken ook zorgvuldig op voorbereid. Onze aandacht gaat nu maximaal uit naar verzorging van onze patiënten, het beschermen van andere kwetsbare patiënten en natuurlijk van onze medewerkers. Dit betekent dat we de kans op het overbrengen van het virus verder willen verkleinen, onder meer door de bezoekregeling sterk in te perken. Dat mensen vragen hebben of zich zorgen maken, snappen we. Dat is een van de redenen waarop we via onze website veel informatie bieden en antwoord geven op veelgestelde vragen.”

“Het is veilig in ons ziekenhuis. De verzorging van de coronapatiënt heeft geen gevolg voor de reguliere zorg en dienstverlening van ons ziekenhuis. De patiënt ligt in strikte isolatie en wordt daar goed verzorgd. Bij een positieve test van een medewerker of patiënt doen we een grondig contactonderzoek. Dit brengt in beeld met wie iemand in contact is geweest. De betrokkenen worden op de hoogte gebracht of in (thuis) isolatie verzorgd. Andere patiënten of bezoekers lopen daardoor geen risico.”, besluit Gallé.

Interview met Karin Gerritsen van het Deventer Ziekenhuis in het ochtendprogramma ‘Schoppema Schopt je je bed uit’ (16 maart 8.30 uur)