Kan de reguliere ziekenhuiszorg nog doorgaan nu er steeds meer coronabesmettingen komen?

Bij het Deventer Ziekenhuis is de reguliere zorg nu nog niet in gevaar, maar dat kan over een paar weken veranderen. “Wij kunnen niet garanderen dat het de aankomende weken zo blijft. Misschien moeten we gaan afschalen.” “Het is een feit dat de tweede golf is begonnen. Iedereen voelt dat het weer gaat komen”, vertelt Karin Gerritsen, woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis.Hoewel het aantal patiënten met COVID-19 op dit moment nog meevalt, maakt het ziekenhuis zich klaar voor een nieuwe golf patiënten met corona. “We verwachten meer mensen te gaan zien. De drukte op de spoed zal gaan toenemen. ”

Aantal patiënten neemt toe

Op dit moment verblijven er tien patiënten op een Covid-unit in Deventer en liggen er twee patiënten met COVID-19 op de intensive care. “We zien het aantal patiënten met COVID-19 toenemen. Ze komen van via de spoedeisende hulp en huisartsen uit onze regio, maar ze komen ook uit andere regio’s.” licht Gerritsen toe. Het Deventer Ziekenhuis heeft een aantal patiënten vanuit het westen van het land overgenomen.

Reguliere zorg is onzeker

Gerritsen vreest nog niet dat de reguliere zorg in gevaar komt, maar ze weet niet wat de toekomst gaat brengen. “Op dit moment gaat de reguliere zorg door, maar we kunnen niet garanderen dat het de komende weken zo blijft.” De oncologische zorg en de (semi-) spoedzorg zal wel door blijven gaan. “Dit is tijdens de eerste golf altijd door blijven gaan en dat blijven wij nu uiteraard ook doen”, zo laat het ziekenhuis weten. Gerritsen benadrukt dat patiënten veilig behandeld kunnen worden. “Patiënten hoeven echt niet bang te zijn. De zorg is hier volledig gescheiden. Voor het personeel is het niet makkelijkKarin Gerritsen, Deventer Ziekenhuis

De rek is eruit

Vooral voor het personeel zal de aankomende periode zwaar worden, meldt Gerritsen. Ze merkt dat de rek eruit is. “Voor de medewerkers in het niet makkelijk. Het personeel heeft heel hard gewerkt in de eerste periode en heeft in de zomer heel kort kunnen herstellen. We weten niet hoe lang het nu duurt en hoe lang ze weer moeten gaan werken. Maar natuurlijk gaan ze het doen, want het zijn fantastische mensen.”

Bron: RTV Oost