De gemiddelde besparing van alle deelnemende huizen is momenteel 35 procent. De deelnemers douchen kouder en korter, de verwarming gaat een standje lager en in plaats van lampen gaan de kaarsen aan… 

De Student Energy Race werd zes jaar geleden opgezet door studentenhuisvester DUWO, maar inmiddels doen ook studentenhuisvesters uit andere steden mee. De nieuwe deelnemers zijn: SSH uit Utrecht, SSH& uit Nijmegen, De Key uit Amsterdam en Stadswonen uit Rotterdam. Het studentenhuis dat na vijf maanden procentueel de meeste energie bespaart, wint de hoofdprijs. De deelnemende huizen zijn voorzien van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters. Daardoor kunnen bewoners op een website en via een app realtime hun eigen energiegedrag en dat van deelnemende huizen zien.  

Vooral de DUWO-huizen in Deventer en Delft doen het dit keer uitstekend in het klassement. De Leidse huizen moeten nog een tandje bijzetten, maar hebben de strijd nog lang niet verloren. In november was de tweede maandprijs voor Zwolseplaats 18 in Deventer. Oude Delft 172 in Delft eindigde weer op de derde plaats, maar viel buiten de prijzen, omdat een huis maar één keer een bepaalde maandprijs kan winnen. Over december waren de eerste en de tweede plaats voor respectievelijk Zwolseplaats 18 en Diepenveenseweg 10 in Deventer. Oude Delft 172 eindigde opnieuw op de derde plaats. Over januari eindigden Zwolseplaats 18, Diepenveenseweg 10 en Oude Delft 172 op respectievelijk de eerste, tweede en derde plaats. Voor de maandprijzen betekent dit een eerste prijs voor de Diepenveenseweg 10 Deventer, de tweede prijs voor Oude Delft 172 in Delft en de derde prijs voor de Zwolseplaats 18 in Deventer. 

Zwolseplaats 18 heeft daarmee alle prijzen in de wacht gesleept en kan er in februari en maart niet meer met de maandprijzen vandoor gaan. Het wordt dus spannend voor de nummers 4, 5 en 6! 

En wat de Leidse huizen betreft die tot nu toe niet in het topklassement voorkomen: elke besparing is een prestatie, goed voor het milieu en voor de portemonnee van de huisbewoners.