Na de scheerdag van mei vorig jaar namen zij 10 vachten mee om te spinnen tot wol. Dat klinkt eenvoudiger dan het is want de wol moet eerst meerdere keren gewassen en gekaard worden. Maaike Hoijtink en Shanti Seton hebben uitgerekend dat er ongeveer 5 uur werk in iedere 100 gram wol zit.

Pas in de laatste fase komt atelier ARToMoNDo in beeld, van de wol worden hier mooie (woon-) producten, sjaals/mutsen/wanten en wandkleedjes van gemaakt. De hele keten van wol tot product en verkoop wordt in Deventer uitgevoerd. Met recht lokaal geproduceerd dus. En nu de mooie producten nog lokaal verkopen in de winkel van ARToMoNDo want ook de opbrengst wordt, anders dan bij de reguliere textielhandel, eerlijk over de verschillende partijen verdeeld.

Vind je het leuk om zelf te breien? De Deventer schaapswol is te koop bij ARToMoNDo. Tevens is er iedere vrijdagmiddag een textielatelier. Je kunt vanaf 13 uur aanschuiven om te (leren) haken, breien, weven, naald- en natvilten. Op iedere tweede zondag van de maand is Deventer Schaapskudde Project in het atelier actief. Eerst met het spinnen van de wol maar in de maanden maart, april en mei met haken en breien. Ook daaraan kan worden meegewerkt.