10.000 bezoekers, zonder testen! 

Dat Deventer Op Stelten door kan gaan is een unieke prestatie in deze tijden. Het was een gok om in te zetten op meerdere dagen, maar met alle getroffen voorzorgsmaatregelen was de organisatie ervan overtuigd dat het door kon gaan. Richten op kleinschaligheid betaalt zich uit, blijkt nu. Alle voorstellingen zijn ingezet op 30 of 50 personen, of zelfs één op één. Een unieke editie van het festival dat normaliter meer dan 100.000 bezoekers trekt in een weekend. 

De bezoekers hoeven vooraf niet getest te worden, omdat de bezoekersaantallen per voorstelling beperkt zijn. Dit wordt gecompenseerd door de grote hoeveelheid aan voorstellingen en activiteiten die de hele festivalperiode beschikbaar zijn. 

Deventer Evenementenstad 

Het evenement werd in iets meer dan drie maanden opgezet. Deventer staat al jaren bekend als evenementenstad, en maakt dat met deze unieke editie van Deventer Op Stelten wederom waar. Al jaren vinden er meerdere grote evenementen plaats in het centrum van Deventer. Evenementenbureau dEVENTer heeft deze unieke evenementen onder haar hoede en werkte voor het programma van dit jaar samen met Theaterbureau HH Producties. 

Programma passend bij huidige tijd 

De ‘Binnen de Perken’ editie biedt een divers en actueel programma. Met meer dan 10 premières en zelfs één wereldpremière laat het festival veel nieuwe creaties aan publiek zien. Van één-op-éen voorstellingen, theatrale wandelingen, tot dans- circus en muziektheatervoorstellingen. Er ligt een focus op Nederlandse makers die tijdens de lockdown nieuw werk maakten én daarmee inhaken op de actualiteit. Er is ruimte voor verstilling en introspectie. Voorstellingen die je raken zonder aangeraakt te worden. 

De internationale gezelschappen ontbreken ook niet in het programma. Deventer Op Stelten is voor velen één van de eerste theaterfestivals waar gezelschappen en artiesten weer kunnen spelen. Na zo’n lange tijd van publieksonthouding hebben ze er enorm veel zin in! 

Toch voor iedereen 

Ondanks het feit dat er maar maximaal 50 personen per voorstelling verwelkomt kunnen worden, heeft de organisatie toch een Deventer Op Stelten voor iedereen proberen te creëren. Zo is de installatievoorstelling dRift van het Franse theatergezelschap Ilotopie (een wereldpremière!) een ode aan het publiek dat er nu helaas niet bij kan zijn en wat de organisatie zo hard mist. dRift in de Buitengracht (nabij het NS station) kan door iedereen bezocht worden, net als de wandeling ‘Een Blauwe Vogel’ in het Rijsterborgherpark. Voor ‘The Tube’ van TAMTAM objektentheater uit Deventer hoeft geen ticket gekocht te worden en deze installatievoorstelling is dagelijks in de Lange Bisschopsstraat te bewonderen. De voorstellingen waar tickets voor besteld moesten worden waren binnen luttele uren uitverkocht. Toch kan het de moeite zijn nog even op de website van het festival te kijken (www.deventeropstelten.nl) omdat er soms nog kaarten beschikbaar komen als andere bezoekers deze annuleren. 

Ondertussen wordt er ook alweer vooruitgekeken naar volgend jaar, wanneer de ervaringen van deze editie meegenomen worden in het ‘gewone’ concept en er weer duizenden bezoekers verwelkomt kunnen worden. Voor nu ligt de focus nog op de komende dagen waarin bezoekers deze unieke editie mogen beleven. Het festival duurt nog tot en met zondag 11 juli.