Belland krijgt de Deventer Op Stelten Award 2018 vanwege zijn grote en bijzondere bijdrage aan het internationaal buitentheater, in het bijzonder ook voor de samenwerking met ‘Deventer Op Stelten’. In 1998 was er al een eerste contact Pat Belland, als lid van het theatercollectief  Cie Jo Bithume. In 1999 speelde de groep hier de voorstelling ‘Hello Mister Jo’ op het Grote Kerkhof. Nadien is hij vele malen in Deventer geweest, als actief maker en speler van de Cie Jo Bithume en van Les Elements Disponibles. Hij bezocht ook ‘Deventer Op Stelten’ met regelmaat, en was daarbij kritisch inspirator. In Frankrijk en in tal van andere landen is hij bovendien een ambassadeur van het Deventer festival. 

Pat Belland is een ‘theater-dier’ bij uitstek. Hij schuwt niet de meest indringende confrontatie tussen acteur en publiek, door zich solo te presenteren als clown. In 2016 bood hij het festival ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan de voorstelling ‘Deventer Klown Konzept’ aan. Voor de editie van dit jaar heeft hij de resultaten uit 2016 verwerkt tot een nieuwe voorstelling: ‘Klown Konzept Farenheit 451’. Hij speelt deze voorstelling in de Burgemeestershof van het Deventer stadhuis. 

De Deventer Op Stelten Award

De Deventer Op Stelten Award is in 2009 ingesteld, om jaarlijks een persoon of organisatie te eren die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het festival. De Award bestaat uit een unieke zilveren speld, gemaakt door Minkkoot Edelsmeden uit Deventer. Eerdere winnaars waren onder meer: Close-Act (Nl), Theater Gajes (Nl), Philippe Freslon met Compagnie Off (Fr), Compagnie Une de Plus (Fr) en in 2017 de Spaanse theatermaker Joan Santecreu.