De eerste lezing in 2021 zal zondagmiddag 21 februari vanaf 15.00 uur gevolgd kunnen worden via deze link: https://www.livebroadcast.nl/tijhuisav/live/. U kunt om 14.55 uur, 5 minuten voor aanvang, de link aanklikken. Het boek van de schrijfster kan, gesigneerd en wel, besteld worden bij Boekhandel Praamstra  en wordt bij u aan huis afgeleverd. Het boek kost  €21,95 

Sophie Tak (1975) werkte vijf jaar in stilte aan haar debuutroman Phineas’feest voordat ze het manuscript naar Uitgeverij Ambo Anthos stuurde. Daar werd het uit de z.g.n. slush pile, de berg ongevraagd aangeboden manuscripten, gevist en in mei 2020 zag de roman het levenslicht. 

Sophie Tak heeft Nederlands gestudeerd aan de VU in Amsterdam. Tijdens haar studie publiceerde ze verhalen in literair studententijdschrift Moxi (inmiddels ter ziele) en recensies voor dagblad Trouw. Tegenwoordig is ze docent Nederlands aan het Aventus Lyceum. Ze schrijft tussendoor aan haar tweede boek. Ze woont in Deventer met haar man en drie kinderen. 

In dit boek wordt je meegezogen naar de climax in een familiedrama. Het verhaal wordt vanuit wisselend perspectief verteld, in ieder hoofdstuk komt een ander gezinslid aan het woord. Het gezin is jaren geleden uit elkaar gevallen door het grillige gedrag van zoon Johannes. Vader Hilmar  trekt de bossen in en leeft als een kluizenaar. Moeder Tanneke krijgt een depressie. Oudste dochter Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en jongste dochter Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. Er gaat een kraamfeest gevierd worden en  daar krijgt Johannes lucht van; hij gaat zijn opwachting maken om de geboorte van zijn neefje Phineas mee te vieren. Het wordt een onwerkelijke reünie.  De ontwrichtende gevolgen van een geestesziekte worden op invoelbare wijze beschreven.  

Bent u geïnteresseerd in de activiteiten van Vereniging Deventer Literair, kijk dan op de website www.deventerliterair.nl