Via contacten in de Nederlandse onderwereld kwam Arthur Brand het schilderij op het spoor, zo blijkt uit het artikel van de Volkskrant. Twintig jaar geleden werd het schilderij uit een afgesloten kamer op het jacht van de sjeik ontvreemd. Deze had het voor 4 miljoen euro gekocht. Ondanks een speurtocht van Interpol en een beloning van €400.000 dook het schilderij niet op.

Volgens Arthur Brand kreeg hij in 2015 te horen dat het schilderij sinds 2002 in de Nederlandse onderwereld gebruikt werd als onderpand bij drugs- en wapendeals. Een zakenman “die ermee in zijn maag zat” had het in bezit. “Als mensen in de gaten hebben dat het gestolen is, willen ze ervan af”, zegt Brand in de krant. “Ze durven niet naar de politie te gaan omdat ze bang zijn te worden gepakt voor diefstal of heling, terwijl ze er niets mee te maken hebben. Dan komen ze bij mij uit.” 

Buste de Femme is een portret van Dora Maar, in de jaren 30 en 40 de minnares van Picasso. Hij schilderde het in 1938, een jaar na zijn beroemdste schilderij Guernica. 

Recentelijk was Arthur Brand bij ons te gast in het radioprogramma Actueel Nieuws. Hier vertelde hij over zijn nieuwe boeken ‘De paarden van Hitler’. Ook vertelde hij over zijn werk als kunstdetective.