Johanneke heeft niet alleen daarom een bijzondere band met Japan. Ruim zeventig jaar geleden verbleef haar opa ook voor langere tijd in het land, maar niet als vrij man. Opa Johan belandde namelijk als krijgsgevangene van het Japanse leger in verschillende Jappenkampen. Johanneke over de paradox: “Mijn opa is op veel plekken in Japan geweest, maar niet zoals ik. Hij belandde in situaties die het daglicht niet kunnen verdragen en nu sta ik in datzelfde land op een vredesfestival liedjes te zingen. De cirkel is rond; het verleden hoeft zich gelukkig niet altijd te herhalen.” [Einde van tekstterugloop] 

Tijdens het festival in Hiroshima speelt Johanneke haar eigen Engels- en Nederlandstalige nummers. Een van de nummers draagt ze op aan haar opa Johan. “De oorlog waaruit ik indirect ben voortgekomen is belangrijk voor me. Ook al overleed mijn opa – aan wie ik mijn naam te danken heb –  kort voor mijn geboorte, hij leeft voor dankzij verhalen en toneelstukken van mijn moeder en nu ook in mijn muziek.” 

Theater Bouwkunde 

Voordat Johanneke naar Japan vertrekt, speelt ze op 17 juli vanaf 20:00 uur een bijzondere try-out show in Theater Bouwkunde te Deventer. Hier presenteert ze in taal, beeld en muziek nieuw werk dat in 2019 gaat leiden tot een muziektheatershow. Deze voorstelling ontwikkelt zij samen met onbegrensd productiehuis De Nieuwe Oost. Tijdens de try-out in Theater Bouwkunde onderzoekt Johanneke tijdens een voorgesprek met Garrelt Verhoeven (Deventer Verhaal) en antropologe Eva Salman het begrip ‘thuis’. Verwacht nieuwe liedjes en gedichten en andere verrassingen op een -hopelijk- zwoele zomeravond.  

Voor meer informatie en tickets voor de try-out zie www.theaterbouwkunde.nl