Metselaar: ‘Het lijkt er welhaast op dat er boze opzet in het spel is: eerst geen enkel boek in de collectie en nu, na onze gift, een paar boeken die weggezet worden onder allerlei vreemde titels, zoals vrijdenkerij. Het roept bij ons de vraag op wie er eigenlijk bepaalt wat er in de collectie komt, en hoe daarop toezicht blijft. Ook als je verder in de collectie duikt zie je vreemde keuzes: geen boek van Richard Dawkins met kritiek op het geloof, wel een boek dat zijn denkbeelden bestrijdt. Aandacht voor levensbeschouwingen, hoe meer hoe liever, maar dan ook allemaal.

De bibliotheek is niet eens met de kritiek die de heer Metselaar naar buiten brengt.  Zo laat Alice van Diepen, directeur van de centrumbibliotheek, weten dat 15 van de 24 geschonken boeken in de kasten staan van de Athenaeumbibliotheek. Deze boeken zijn “gewoon” beschikbaar voor de leden van de “bieb”.

Daarnaast laat Van Diepen weten dat de Openbare Bibliotheek geen bewaarfunctie heeft en de collectie eens in de zoveel tijd laat verversen. ‘Dat gebeurt op basis van actualiteit en leencijfers. Daardoor verdwijnen de titels meestal na vijf jaar, ook boeken die uit schenkingen zijn verkregen. De Atheneaumbibliotheek bewaart wel alles’, aldus Van Diepen. Verder vervolgt ze: ‘De categorieën die op etiketten op boeken staan, zijn landelijk vastgestelde categorieën. De boeken met de grote etiketten worden landelijk geleverd. De discussie over de al dan niet verkeerde en misleidende benamingen moet hogerop worden gevoerd, die wordt niet gevoerd op het niveau van de plaatselijke bibliotheek.’

Het Humanistisch Verbond gaat de zaak nu hogerop zoeken.