Green Award

Het Green Award keurmerk is ter stimulering van een schonere en veiligere scheepvaart. Dit programma bestaat al sinds 1994. Over de hele wereld zijn er (op vrijwillige basis) schepen en rederijen door Green Award gecertificeerd op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Ook bieden zij sinds 2011 een programma voor de binnenvaart.

 

Eisen

Wanneer schepen voldoen aan alle eisen van het Green Award programma, krijgen zij een certificaat. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld bij deelnemende havens korting krijgen op de havengelden. Deze eisen zijn compact gehouden en hebben betrekking op motoren, technische uitrusting aan boord en het gedrag van de bemanning. Er moet een minimaal aantal punten gehaald worden en het certificaat is 3 jaar geldig na inspectiedatum.

 

Deventer haven

Han Beumer van de Gemeente Deventer melde bij mainport: ‘Om per 2020 toch een stap te maken in de ontwikkeling van de verordening wordt een aangepast tarief ingesteld voor schepen met een Green Award certificaat, om de ontwikkeling van duurzaamheid in de scheepvaart te stimuleren in Deventer.’