Ruim tien jaar geleden begon tekenaar en geschiedenis-virtuoos Hans Stempher aan een enorme uitdaging; het tekenen van de toen nog 1240 (!) jarige geschiedenis van Deventer. Op de tekening van 122 bij 85 cm staan veel bekende en minder bekende gebeurtenissen afgebeeld. Vanaf het moment dat de Angelsaksische Missionaris Lebuïnus de IJssel overstak en Deventer stichtte, tot het moment dat de Vikingen en later ook de Duitsers Deventer binnen vielen, en van de dames van lichte zeden aan de Bokkingshang tot meestervervalser Han van Meegeren op het Grote Kerkhof, het passeert allemaal de revue. Hans de Vroome: ‘Bij het zien van de tekening met al haar gelaagdheden waren we direct gefascineerd. We zijn er heel blij mee en bijkomstig voordeel is dat we zo de stad nog beter leren kennen.  En een steuntje in de rug van kunstenaar Hans Stempher geven we natuurlijk graag’. 

Met de verkoop van de Deventer Geschiedenistekening is Hans Stempher met ArtNik Uitgaven gestart om van de tekening een puzzel te maken van maar liefst 3000 stukjes. De historische gebeurtenissen zijn genummerd en met behulp van de bijgevoegde legenda makkelijk terug te vinden. De puzzel ligt vanaf 29 september in de winkels. Wil je alvast een exemplaar reserveren? Surf dan naar www.artnik.nl en krijg tot 15 juni 9 euro korting! 

De presentatie van de Deventer Geschiedenis Puzzel zal gepaard gaan met een tweede Deventer Puzzelmarathon. Deze uitdaging is voor teams uit heel Deventer en zal op zondagmiddag 29 september plaatsvinden. De organisatie is in handen van ArtNik en Koning Willem. Houd www.artnik.nl of Facebook in de gaten voor meer informatie.