“Voor de boekhandelaren en antiquariaten is het al een zwaar jaar, en als de markt dan ook nog niet doorgaat is dat een extra klap”, vertelt Anjo de Bont aan Rtv Oost. “Daarom eren wij hen op deze manier.” 

Langzaam 

Ze nodigde daarom kunstenaar Gijs van Bon uit, die met zijn kunstwerk ‘Skryf’ allerlei teksten op straatstenen schrijft. Dat gebeurt met een karretje zo groot als een kruiwagen, waarop een laptop is bevestigd. Die stuurt een lange arm aan die met het droge zand de letters op de stenen schrijft. “Het gaat langzaam”, legt Van Bon uit, “dus alle namen schrijven is helaas niet mogelijk. Maar wel zoveel mogelijk.” 

Kale stad 

“Je ziet meteen wat het is en waar het over gaat als je er langs loopt”, gaat De Bont verder. “Voor de Deventenaren is het vandaag een kale stad. We hebben lokale boekhandelaren wel aangemoedigd juist vandaag open te gaan. Dus ik raad iedereen sowieso aan om een boek te kopen. En dan het liefst in Deventer”, vertelt ze met een knipoog.  

De namen staan geschreven op het Grote Kerkhof en de Brink. Voor hoe lang de namen blijven staan hangt natuurlijk af van het weer en hoeveel mensen er overheen zullen lopen.