Om half tien ’s morgens waren de eerste medewerkers van Circulus-Berkel/Cambio al actief in de binnenstad van Deventer: met (blad)blazers, een veegwagens en handmatig werden de straten en pleinen schoongemaakt. Want ook dat is een flinke klus op 1 januari en natuurlijk is het belangrijk dat de binnenstad zo snel mogelijk schoon geveegd wordt.

‘Het is zo’n kleine moeite om even de rommel bij elkaar te vegen’, vertelt een bewoner die vuurwerkafval van de hele straat komt brengen. ‘We hebben er met zijn allen afgelopen nacht heel veel plezier van gehad, en nu is de straat gewoon weer schoon. Zo hoort het toch?’ Hij haalt een flinke hoeveelheid zakken en dozen uit de auto en gooit ze in de container.

Bij elkaar werd er op deze eerste januari zo’n 13.000 kilo vuurwerkresten gebracht naar de containers. De locatie bij de Ichtuskerk in Colmschate spant – zoals altijd de afgelopen jaren – de kroon; daar stonden de auto’s al ruim voor 12 uur in de rij te wachten en was er nauwelijks tijd om de DSF-kraam op te bouwen en de soep warm te maken. Er werd uiteindelijk nog een container bij geplaatst, omdat de eerste vol zat.

Naast de cambi’s, de munten voor leden van de Deventer Schoon Familie waren er voor iedereen een pakje koekjes en een bedankkaartje. Natuurlijk was er ook warme soep, koffie en zijn er gelukwensen voor 2019. Voor de jonge verzamelaars van afval was er natuurlijk ook iets lekkers.

De komende dagen zal het aantal kilo’s nog oplopen, bewoners kunnen immers de hele week nog ‘koeriertjes’ aanmelden; bij elkaar geveegd vuurwerkafval wordt dan aan huis opgehaald.