Om half tien ’s morgens waren de eerste medewerkers van Circulus-Berkel/Cambio actief in de binnenstad van Deventer: met (blad)blazers, een veegwagens en handmatig werden de straten en pleinen schoongemaakt. Want ook dat is een flinke klus op 1 januari.

Containers

Om half elf is vrijwilliger Gerard al druk in de weer bij de container bij de Ichtuskerk. Hij heeft onderweg van huis naar de container een bolderkar vol vuurwerkafval bij elkaar geraapt. De rest van de dag staat hij bij de container om bewoners die afval weg komen brengen te helpen. Daar is hij – samen met de andere vrijwilligers en medewerkers – flink druk mee, want deze container wordt zo druk bezocht dat het regelmatig file rijden is om aan de beurt te komen. ‘Bent u lid van de Deventer Schoon Familie?’, vraagt hij alle bezoekers. ‘Want dan krijgt u ook nog muntjes!’ Gerard staat al tien jaar klaar als vrijwilliger bij  de Vuurwerkactie van de Deventer Schoon Familie. ‘Ik vind het leuk om te doen’, lacht hij. ‘Maar vooral ook belangrijk, want Deventer wordt schoner én veiliger als iedereen even een handje meehelpt en zijn eigen vuurwerkafval opruimt!’

Naast de cambi’s, de munten voor leden van de Deventer Schoon Familie is er voor iedereen een pakje koekjes en een bedankkaartje. En natuurlijk is er warme soep, koffie en gelukwensen voor 2018.

Veiliger

Veel bewoners steken de handen uit de mouwen en brengen meteen de eerste dag van 2018 hun vuurwerkresten weg. Opgeruimd staat immers netjes. Toch is dat – zoals Gerard al zegt – niet de enige reden om zo snel de vuurwerkresten op te ruimen, op deze manier kunnen blindgangers, vuurwerk dat niet is afgegaan, niet worden afgestoken door kinderen. Dat maakt de gemeente Deventer meteen een stuk veiliger.

Koeriertjes

Bij Cambio aan de Diepenveenseweg zit het telefoonteam klaar om ‘koeriertjes’ aan te nemen. Bewoners van Deventer kunnen bellen naar Boy Blindganger (0570 62 22 10) en een koeriertje (vuurwerkresten die bij elkaar zijn geveegd en verzameld in een of meer zakken of dozen) aanmelden. Ook daar wordt op deze eerste januari veel gebruik van gemaakt. De vuurwerkkoeriertjes kunnen nog tot en met vrijdag 5 januari worden aangemeld.