De stal, waarbij de koeien op een strobed lopen in plaats van op beton, wordt onder leiding van een aannemer gebouwd met deelnemers van Bij Tjoonk: mensen, die door welke omstandigheden dan ook,  niet mee kunnen doen aan het reguliere arbeidsproces. 

Sociaal bouwproject
De bouw is een initiatief van Jeroen en Marleen Spikker. Het echtpaar runt sinds twee jaar het leerwerkbedrijf en coacht momenteel 10 deelnemers. Jeroen Spikker: “Wij denken niet in hokjes. We zijn er voor mensen die zich nuttig willen maken, willen leren, hun talenten willen ontdekken en voor wie dat niet lukt op de reguliere wijze. Met individuele begeleiding kunnen zij bij ons branche erkende certificaten behalen. Prachtig om te zien wat dit met hun zelfvertrouwen doet. Naast het onder de knie krijgen van praktische vaardigheden, leren ze ook samenwerken, overleggen en omgaan met veranderingen. De sloop van de huidige stal en de bouw van de potstal is een sociaal bouwproject waar al deze elementen samenkomen. We vonden een enthousiaste aannemer die geschoold is om onze mensen hierin te begeleiden en verheugen ons enorm op het project”.  

Zinvol werk 

Doel van Bij Tjoonk is om deelnemers op geduldige en creatieve wijze persoonlijk te laten groeien naar een zelfstandiger en gelukkig leven en uiteindelijk misschien wel een deels betaalde baan. Voormalig leerkracht op het voortgezet speciaal onderwijs, Jeroen Spikker vindt zinvol werk belangrijk: Onze deelnemers verzorgen dieren (koeien, schapen en kippen), timmeren gebruiksvoorwerpen voor opdrachtgevers, leren het schildersvak of werken in de moes- en bloementuin en verwerken de producten ervan. Ze zijn apetrots op het resultaat van hun inspanningen.” Het bedrijf streeft ernaar zo duurzaam mogelijk te werken en gebruikt, bijvoorbeeld voor de bouw, hout afkomstig van het landgoed. 

Activiteitendag 

Tijdens de activiteitendag op 20 juli kan men kennismaken met Bij Tjoonk. Er is een markt, er zijn workshops en er worden lezingen gegeven, onder andere over het bedrijf zelf, over de familielandgoederen Het Bannink en Leuvenum en het opstarten van een woonvorm voor mensen met een beperking. Bij Tjoonk heeft nog plek voor nieuwe deelnemers. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen. Bovendien kan men een plankje bijdragen aan het bijzondere bouwproject. 

Bij Tjoonk Activiteitendag | 20 juli 11.00 – 16.00 uur | Rodijksweg 9a Deventer | bijtjoonk.nl