Nee.

De Nederlandse driekleur hangt tussen 18 uur en zonsondergang halfstok. Rond 21 uur is het de bedoeling dat de vlag weer binnengehaald wordt. Tijdens de nationale dodenherdenking worden alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept mensen op om op 4 mei de GEHELE dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). Deze oproep is anders dan de vlaginstructie voor overheidsgebouwen. Daar hangen de vlaggen vanaf 18 uur halfstok.

Ben ik strafbaar als de vlag op 4 mei toch in top hangt?

Het getuigt niet van respect, maar strafbaar is het niet. Nederland kent namelijk geen wettelijke regels voor het vlaggen. Voor rijksgebouwen zijn wel bindende afspraken gemaakt voor het vlaggen. Die afspraken staan in de zogeheten vlaginstructie. Deze richtlijn kan worden gevolgd door particulieren en bedrijven maar is niet verplicht.

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?

Zoals geschetst, Nederland kent geen wettelijke bepaling rondom het vlaggen. De vlag kan dus bij elke gelegenheid op elk gewenst moment worden uitgehangen. Er wordt getrouwd, er is iemand geslaagd; de vlag kan uit. En als er een dierbare sterft? Dan mag uiting aan het verdriet worden gegeven door halfstok te vlaggen.

Vlaggen op Bevrijdingsdag, hoe zit dat dan?

Op 5 mei mag de vlag de hele dag van zonsopgang tot zonsondergang in top.

Zijn er regels of gebruiken rond het vlaggen?

Ja. Formeel mag een vlag voor het hijsen de grond niet raken. Vooral bij militaire ceremonies wordt hier stipt mee omgegaan. Bij de dodenherdenking wordt de vlag officieel eerst in top gehesen en gaat daarna meteen halfstok. De vlag laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst is niet gepast maar het mag wel. Aangeraden wordt dan om de vlag te verlichten.

Wanneer wordt de vlag voorzien van een oranje wimpel?

Op gebouwen van de Rijksoverheid hangt de vlag met oranje wimpel op Koningsdag en op de verjaardagen van koningin Máxima, prinses Beatrix en de prinses van Oranje, Amalia.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie van de Rijksoverheid en van dvhn