Opening

In heel Nederland bezochten mensen op Tweede Pinksterdag weer massaal de terrassen, Ook in Deventer was het zover. Vlak voor 12 uur stonden tientallen mensen op de Brink te wachten tot er groen licht werd gegeven. Er werd gezamenlijk afgeteld tot 12 uur en vervolgens werd er confetti afgeschoten.

Bezoekers

Er waren tientallen mensen aanwezig op de Brink. De Deventenaren waren dolblij. Een bezoekster van café de Waagschaal gaf aan dat de datum van heropening al in haar agenda stond. ”Vanaf het moment dat we het wisten hebben we gelijk gereserveerd.” ”We komen hier altijd, top café en goed personeel.” ”We mogen hier blijven zolang we willen.”

Een andere bezoeker gaf ook aan blij te zijn. ‘Het is lekker om weer het terras op te mogen, en onder de mensen te zijn. Dus het is goed vertoeven hier.”

 

Horeca

Aan de Grote Poot in Deventer zitten drie horecagelegenheden dicht bij elkaar: Jackies, No. 11 en The Lemon Tree. Ook zij zijn dolblij met de heropening en hebben er lang op moeten wachten. ”Ik weet niet precies meer wanneer we het te horen hebben gekregen, het was niet eens zeker of het doorging.” aldus George van Jackies. ”Maar het is doorgegaan en daar zijn we heel blij mee.”

”Het voelt een beetje als een feestdag. De hele dag sturen mensen berichtjes en willen ons feliciteren met de heropening.” vertelt Valentijn Bergers, eigenaar van Lemon Tree. ”Als je kijkt naar alle terrassen om je heen is het een soort van feestje in de stad, dus dat gaan we vieren met z’n allen.”

Praktijk

Ook burgemeester Ron König was aanwezig een kijkje bij de horeca. ”Ik vond het hier de afgelopen weken zo ongelooflijk saai, het was zo’n rare stilte op de Brink.” aldus Ron König. ”Ik ben heel blij dat het zover is. Ik ga rondkijken, hoe het gaat. Ik vind het heel mooi om te zien hoe horeca en markt elkaar gevonden hebben en de praktijk moet uitwijzen of het allemaal werkt zoals we bedoeld hebben.” vertelt König.

”Het zou heel erg meewerken als niet iedereen op de drukke momenten komt. Als we een beetje spreiden in de week dan loop je minder risico dat je die 1,5 meter niet in acht kan nemen.” vertelt König. ”We leggen de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf, de horecaondernemers en de winkeliers. Dat gaat ook allemaal heel goed want die nemen dat zelf ook heel serieus. Toezicht doen wij echt alleen op afstand, we kijken of het goed gaat en alleen als het echt niet goed gaat dan worden mensen gewaarschuwd en wegsturen. In het uiterste geval bekeuren wij.”

Persconferentie

De eet- en drinkgelegenheden hebben 2,5 maand dicht gezeten. Bezorgen en afhalen bleef al die tijd mogelijk. Tijdens de persconferentie van Mark Rutte op 20 mei werd bekend dat de horeca vanaf 1 juni weer open zou mogen gaan.

De horeca kent wel wat beperkingen. Bij restaurants moeten gasten reserveren, de 1,5 meter moet nog steeds in acht genomen worden en er vindt een controlegesprek plaats zodat horecamedewerkers in kunnen schatten of er risico’s zijn. Voor terrassen geldt dat iedereen aan een tafel moet zitten, en dat er 1,5 meter afstand word gehouden tussen gasten en personeel.

Bekijk hieronder het item over de heropening van terrassen