‘Hallo, ik ben Carlo en ik werk bij de gemeente’, legt wethouder Carlo Verhaar uit. ‘Een van mijn taken is afval. Eigenlijk is dat een stom woord, afval, want de meeste dingen die we weggooien zijn nog heel goed te gebruiken om iets nieuws van te maken. Daarom noem ik het liever grondstoffen!’ Hij haalt een grijze vuilniszak uit zijn zak en vraagt de leerlingen: ‘Deze zak is voor restafval. Maar wat doe je hier nu in?’  Het geopperde snoeppapiertje blijkt van plastic (en mag dus bij het PMD – Plastic, Metaal en Drankpakken) en de voorgestelde frietjes horen bij het groenafval.  

‘Dat valt tegen hè?’ lacht de wethouder. ‘Het is nog best lastig om dingen te bedenken die bij het restafval horen. Want bijna alles kunnen we scheiden. En alles wat we gescheiden inzamelen kunnen we opnieuw gebruiken. Het is dus hartstikke belangrijk om zo min mogelijk restafval te houden. Dat doen we in Deventer heel goed, we zijn kampioen van Nederland in afval scheiden!’ 

En hij vervolgt: ‘In allerlei elektronische apparaten zitten heel veel spullen die we nog kunnen gebruiken om er nieuwe dingen van te maken. Fijn dat jullie die de komende weken gaan verzamelen! Ik hoop dat jullie heel veel ophalen en wie weet ben ik er in oktober dan weer om de prijs uit te reiken. Dus doe vooral heel goed je best!’ 

Wat is E-waste nu precies? 

Projectleider E-waste Race Deventer Louke Kreemers, legt de klas uit wat elektronische apparaten nu precies zijn. Waarom is een laptop elektronisch en een doos inktcartridges niet? Alles wat elektronisch is heeft een stekker, of kan worden opgeladen. Ze vertelt, met ondersteuning van een aantal filmpjes wat grondstoffen zijn, en hoeveel er in een telefoon zitten (46!) en waarom het belangrijk is om die materialen uit de apparaten te halen. ‘Onze grondstoffen raken op’, aldus Louke. ‘En dan kunnen we geen nieuwe apparaten meer maken. Dan zijn er straks geen telefoons en televisies meer. Maar als we onze oude apparaten inleveren en de spullen die erin zitten hergebruiken kunnen we wel nieuwe maken. Daarom is het zo belangrijk dat we die spullen inleveren!’

De wedstrijd 

De deelnemende scholen beginnen maandag 13 september met het inzamelen van de elektrische apparaten. Op elke school staan containers waar de spullen in kunnen. Circulus-Berkel zorgt ervoor dat de containers geleegd worden en de materialen op de juiste manier worden afgevoerd. Iedereen die in de buurt van één van de scholen woont kan op de website (www.ewasterace.nl) apparaten aanmelden. Leerlingen komen ze dan – coronaproof – aan huis ophalen. Per apparaat (kabels tellen ook mee), krijgt de school punten.

Op donderdagochtend 7 oktober om 10.00 uur sluit de wedstrijd. De school die gewonnen heeft, mag dan een hele dag naar Nemo in Amsterdam. Welke school dat is wordt 7 oktober bekend gemaakt. 

Hoe werkt het ? 

De scholen die in Deventer meedoen zijn: : IBS De Zonnewijzer, IBS De Steenuil, OBS De Flint, Kindcentrum Rivierenwijk, Kindcentrum Het Palet.  

Mensen die in de buurt van een van deze scholen wonen, kunnen tussen 13 september en 7 oktober gemakkelijk en gratis elektronisch afval thuis laten ophalen. Dat kunnen ze doen door hun elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Omdat leerlingen van de deelnemende school het komen ophalen, is het wel de bedoeling dat de menen  in de buurt van een van de scholen wonen. 

Denk bij elektronisch afval aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels of adapters. Hieronder vallen geen inktcartridges of batterijen.