Vroeger droeg je zwarte voetbalschoenen. Niet omdat je dat koos, er was simpelweg geen keuze. Voetbalschoenen waren zwart en later kwamen de eerste merken met een gekleurd logo. Lotto bracht de Stadio met het groene logo en Diadora kwam met een oranje logo, de naam van de schoen ben ik kwijt. Adidas en Puma hadden simpelweg witte logos.

Ik kocht mijn voetbalschoenen altijd bij mijn grote held, meneer Johnny Oude Wesselink, de aanvoerder van Go Ahead Eagles. Ik begreep er niks van: Ik sprak hem aan met u en meneer en toch was het Johnny. Waarom dan geen John? Maar het was meneer Johnny. Aan de Boxbergerweg achterin de winkel het trappetje af. Mijn eigen walhalla. Hele dagen zat ik daar te kijken naar de kicksen. En te hopen op een praatje met meneer Johnny. Hij zorgde er persoonlijk voor dat ik later vijftien jaar werkzaam ben geweest in de sportbranche.

Meneer Johnny is samen met Bart Kolkman de enige in mijn leven waar ik altijd nog met veel respect tegenop kijk. Kolkman was zes jaar lang mijn trainer in de jeugd van Daventria. Deze twee mannen zijn de enige mensen die nog altijd een brok in mijn keel creëren als ik ze tegenkom of telefonisch mag spreken. Als er dan zo nodig een standbeeld moet komen van een oud Go Ahead (Eagles) speler, zet er dan eentje neer van Johnny Oude Wesselink. Met ruim vierhonderd wedstrijden de enige echte Mr. Go Ahead Eagles. Dan heb je dat geld ook zo binnen.

Deze man nam enkele jaren geleden, samen met zijn vriend Henk ten Cate, het initiatief tot het weder opbouwen van de jeugdafdeling. Dat zogenaamd samenwerken met onze Twentse vrienden moest afgelopen zijn en het was een horrorbeeld om elke dag die witte busjes met een rood paard door Deventer te zien rijden. Ik ben destijds naar de presentatie van beide heren geweest voor amateurclubs in de gemeente. In het stadion was het een en al  Amsterdamse bluf van Ten Cate. Ik genoot er van en zag alle HJOʼs van de amateurclubs al hopen dat het allemaal zou mislukken, waar ik dan weer van genoot. Meneer Johnny zat op de achtergrond schuin achter Ten Cate en zag dat het goed was.

Naast van het beleid, aantrekken van trainers, de jeugd weer naar Deventer halen (ipv Twello) en het opzetten van de scouting, waren beide heren ook een klankbord voor het bestuur en het technische kader rond het eerste elftal. Voor mijn gevoel heeft het binnenhalen van Bert van Marwijk als zogenaamd adviseur er voor gezorgd dat beide heren nooit meer een voet op De Zandweerd en zelfs in De Adelaarshorst hebben gezet. Ze werden keihard voorbij gewandeld door destijds de technische verantwoordelijke mensen omdat Van Marwijk het allemaal wel zou regelen. Na drie bezoekjes onder de paraplu langs het trainingsveld vond Bert het wel goed en werd de hulplijn afgebonden.

Hierdoor was je dus opeens drie wijze heren kwijt. In mijn ogen de grootste fout van de afgelopen jaren. Mensen met een dergelijke knowhow, uitstraling en netwerk in de voetbalwereld moet je koste wat het kost binnen boord houden. Deze mensen kun je niet teveel betrekken bij het opbouwen van de club. Hoe meer hoe beter. Wie zijn die mensen destijds geweest dat ze dachten het beter te weten. En hoe respectloos zullen Ten Cate en meneer Johnny behandeld zijn. Momenteel genieten beide heren van het leven. Een balletje slaan op de Portugese golfbaan, een rondje fietsen in de Franse bergen of een boottochtje langs de Noord-Afrikaanse kust. Het is jullie gegund, maar het allerliefste zag ik jullie nog in een rol bij de club.

Heel af en toe rij ik nog door de Boxbergerweg en dan kijk ik door de glazen pui naar binnen. Weg walhalla en nooit meer Puma King kopen bij meneer Johnny.
.

WIE IS ROY BEUMER?
Roy Beumer is een 42-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!