Ik heb de eer gehad om te mogen kijken in de keuken van Go Ahead Eagles. Het was begin jaren negentig en Jan Versleijen was de hoofdtrainer. Dwight Lodeweges was trainer van de A1 met o.a. spelers als Berry Huizing, Toine Rorije en Ali Reza Kök.

De trainingen op woensdagmiddag waren een heus walhalla voor me. Regionale talenten uit Apeldoorn, Almelo, Deventer en alles daartussen kwamen iedere woensdag naar het veld naast de Adelaarshorst om een plekje proberen te bemachtigen in de nieuwe B- of A-jeugd. Resit Schuurman, Kick Maatman, Randy Crama, Thijs Kieft en Victor Sikora zijn wat namen uit die groep die het verder hebben geschopt dan ondergetekende. Terugkijkend op die tijd valt het me op dat de communicatie voornamelijk liep via Versleijen. De hoofdtrainer had dus eveneens de taak om met de jeugd te werken als een soort hoofd opleidingen.

Sinds kort is Eric Whittie de hoofd opleidingen bij Go Ahead Eagles. In mijn ogen wederom een sterke zet van Paul Bosvelt. Ik vind Jan Kromkamp een erg goede trainer en zal ook een goede hoofd opleidingen zijn. Maar een combinatiefunctie is niet te doen. En Jan kennende is hij tien keer liever trainer met een eigen tijdslijn. Eerder vandaag werd officieel bekend dat Jan ook vertrek bij Go Ahead Eagles, een enorme aderlating voor de club.

Whittie heeft een behoorlijk cv opgebouwd met ruim dertig jaar ervaring als hoofdtrainer in het amateurvoetbal en daarnaast is hij al jaren werkzaam voor de KNVB. We hebben als trainer tegenover elkaar gestaan en ik heb een bijscholingscursus mogen volgen bij Eric. Communicatief zeer vaardig en met een heldere en duidelijke visie.

Ik las vorige week in De Stentor een interview met hem. De academie moet en zal gaan groeien. Het budget gaat omhoog (nu €150.000) en de intentie is er om van een regionale jeugdopleiding te groeien tot nationale academie. De minimale kwaliteitseisen om daaraan te voldoen vergen dermate grote investeringen dat ik dit de komende jaren niet zie gebeuren.

Allereerst dienen er maar liefst drie extra teams te komen (o12, o14 en o16). Er zullen dus circa 50 spelers bij moeten die allemaal gefaciliteerd moeten worden. Denk aan kleding, transport, etc. Maar er zullen dan ook minimaal drie (betaalde) trainers bij moeten komen plus overige staf.

Ook zullen de huidige trainers een professionelere arbeidsovereenkomst aangeboden moeten krijgen waarin ze meer uren krijgen en dus duurder zullen worden. De meeste trainers zullen het UEFA-A diploma moeten hebben en kunnen dus meer vragen van de club aan vergoeding. Ditzelfde geldt ook voor de keeperstrainer(s), de medische staf en de scouting.

Er zijn daarnaast nog een aantal dingen die simpelweg een behoorlijke financiële last meebrengen. Denk aan video analisten, voedingsdeskundigen, topsport/lifestyle docenten en een gestructureerd programma betreffende gastgezinnen/internaten. Allemaal zogenaamde gestelde vereisten.

De makkelijkste en minst dure stappen om als nationale academie geaccrediteerd te worden is het aangaan van samenwerkingen met amateurverenigingen in de regio en een plan met regionale scholen op te stellen.

Al met al moet er echt heel veel gebeuren voordat de stap gezet kan worden. Met het huidige budget en die van de komende jaren zie ik dit helaas als erg lastige taak. Ik wens Eric heel erg veel succes en hoop dat de academie van Go Ahead Eagles snel deze belangrijke stap kan gaan maken. Ik blijf het zeggen; investeer in de jeugd en zodra er één parel doorstroomt, á la Demy de Zeeuw, en de top kan halen is deze investering er dubbel en dwars uitgehaald.

WIE IS ROY BEUMER?

Roy Beumer is een 43-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn bij PSV voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.