Ik kreeg zondagavond een deja-vu terwijl ik naar de wedstrijd van het Nederlands Elftal aan het kijken was tegen Duitsland. Een matte eerste helft zorgde voor een terechte achterstand, maar wat een comeback creëerden ze in de tweede helft. De Duitsers hadden niks meer in te brengen en kwamen net als FC Twente ’s middags niet meer over de middenlijn. Extra zuur was dan ook de late winnende treffer bij het allereerste gevaar in die tweede helft.

 

En wat een zure nederlaag tegen FC Twente voor Go Ahead Eagles. De tweede helft was Kowet volledig de baas en kon de tegenstander niet eens tot een schot op doel komen. Wat zonde dat een klasbak van een keeper Hobie Verhulst dan een dure fout maakt bij het eerste schotje op doel na rust. Als hij er af was gebleven was hij gewoon voorlangs gerold. Maar ja, als. De supporters hebben in ieder geval laten zien de Eredivisie aan te kunnen. Wat een sfeer en wat een aanwinst voor het Nederlandse voetbal is Go Ahead Eagles in een volle Adelaarshorst. Een volksclub pur sang waar in de aanloop naar dergelijke wedstrijden de hele stad rood geel kleurt en de inwoners hoe dichter bij de wedstrijd komt alleen maar zenuwachtiger en meer gespannen raken. The Home of Football.

 

Maar op 4 maart las ik een persbericht van Go Ahead Eagles waarin gemeld werd dat Alex Kroes de aandelen over heeft genomen van een aantal aandeelhouders. Als het allemaal klopt wat er vermeld is dan is hij straks (als de KNVB toestemming geeft) samen met Hans de Vroome eigenaar van de club. “Hij zal een aantal huidige aandeelhouders vervangen die mede vanwege hun leeftijd en gezondheidsredenen hebben besloten om meer afstand van de club te nemen.” is de letterlijke tekst die er te lezen valt. Ik heb echter geruchten gehoord dat hij tevens een (groot) gedeelte van de aandelen van De Vroome zal overnemen, waardoor hij nu de grootste aandeelhouder is van de club. Wat voor reden zal die man hebben om eigenaar te worden van een club als Go Ahead Eagles? En wat doet dit met de toekomst van The Home of Football?

 

Alex Kroes begon in 2000 met een spelersmakelaarskantoor MT&V Sports, na de samensmelting met het bureau van Kees Ploegsma bekend als SEG (Sports Entertainments Group). Een perfect moment en hij heeft hiermee laten zien over een uitstekend zakelijk inzicht in de sportbranche te beschikken. Bij het verlaten van SEG in 2018 was het bureau één van de grootste makelaarskantoren van de wereld. Jongens als Van Persie, Depay, De Vrij, Promes en Lens laten zich vertegenwoordigen door SEG.

 

Wat is dan het doel van meneer Kroes om bij Go Ahead Eagles in te stappen? Mensen binnen de club zijn erg blij met zijn komst en zien vooral zijn voetbaltechnische kennis als een meerwaarde voor de club. Daarnaast is zijn netwerk waarschijnlijk extreem groot en zal zijn communicatie een sterk wapen zijn. Is zijn uiteindelijke doel dan investeren (zowel financieel als met de vermelde sterke punten) in de club waardoor het de stap omhoog daadwerkelijk en definitief kan maken? Hoe zal hij optreden bij eventuele toekomstige tekorten? Gaat hij daadwerkelijk investeren in de jeugdopleiding, accommodatie, salarisniveau? Of wordt hij binnen afzienbare tijd 100% aandeelhouder waardoor De Vroome er uit gestapt is en hij de club in zijn geheel kan verkopen aan een buitenlandse investeringsmaatschappij? Zijn er momenteel al kandidaten maar wil De Vroome deze stap niet zetten uit piëteit voor de hondstrouwe supporters die dit absoluut niet zullen zien zitten?

 

Zodra Kroes enig aandeelhouder is, wat gebeurt er dan met het gouden aandeel? Wordt dit ook zijn eigendom? Of wordt er in afzienbare tijd een sponsor aan de fantastische clubnaam gekoppeld? Zien we straks in de nieuwe DMM Group Stadium aan de snelweg A1 een wedstrijd van Go Ahead Dacia Eagles voorbij komen…

 

Ik hoop van harte dat meneer Kroes de club omhoog gaat helpen. Voor nu vrees ik echter dat het als een investering door hem gezien wordt en we over enkele jaren onze borst nat mogen maken met spelers als Yu Zhang en Feng Zihao. I’ll keep my fingers crossed zeggen ze dan.

Reactie Hans de Vroome 

Naar aanleiding van deze column hebben wij bij DrtvSport contact gezocht met grootaandeelhouder Hans de Vroome. Erik van Luttikhuizen vroeg hem het volgende:” heeft dhr. Kroes ook aandelen van u overgenomen? Heeft hij daardoor een meerderheidsbelang?”

Hans de Vroome kon helaas geen antwoord geven op de gestelde vraag:” wij zullen hier uitgebreider op ingaan zodra de zaken zijn geformaliseerd.”

 

Hij vervolgt:” zoals je weet dienst de KNVB eerst nog toestemming te geven en daarna geven wij meer informatie. Alex Kroes heeft dus op dit moment nog helemaal geen belang.”

 

WIE IS ROY BEUMER?

Roy Beumer is een 42-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn bij PSV voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.