De winter is in Nederland aanbeland en zodra het hier maar iets onder 0 komt slaan gelijk overal de stoppen door. Er rijden minder treinen en bussen, we hebben opeens een chronisch zouttekort en de ANWB gooit met codes geel en oranje alsof ze er het hele jaar op hebben gewacht. Door deze ietwat voorzichtige manier van omgaan met de weersomstandigheden was het niet anders dan dat de wedstrijd Cambuur – Go Ahead Eagles afgelopen vrijdag werd afgelast. De spelersbus kon halverwege omkeren want de wegen waren onbegaanbaar… Waarschijnlijk waren er op dat moment nog niet veel supporters uit Deventer onderweg naar Friesland, maar diegene die de gok hadden genomen konden dus ook weer onverrichte zaken richting huis terug.

Niet lang na de afgelasting werd duidelijk dat er besloten is om de wedstrijd op maandag in te halen. Ik snap dat niet. Ik mag dan niet een fervent (uit)supporter zijn van Go Ahead Eagles, ik wil af en toe met twee kolderieke niet nader te noemen personen een uitwedstrijd bezoeken, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor de fanatieke supporter een crime is om op maandagavond voor 20:00 uur in Leeuwarden te zijn. Ik vraag me dan ook hardop af of hierbij door de beide clubbesturen en de burgemeester bij stilgestaan wordt? De kans dat er een leeg uitvak komt is niet prettig voor de thuisclub, maar het is vooral killing voor die supporters die deze wedstrijd nu helaas moeten overslaan. Zonde.

De wedstrijd afgelopen maandag was redelijk tot goed eigenlijk. Ondanks dat pas in de laatste minuten de gelijkmaker werd gescoord. Vooral na rust zag het er behoorlijk uit. Ik vond de eerste helft een heel erg hoog tempo waarbij door beide clubs opportunistisch werd gespeeld, haast Engels zou ik willen zeggen. Het is natuurlijk schandalig dat de scheidsrechter geen rode kaart geeft voor die doodschop op Navratil. Het werd extra zuur dat de invaller Van Kippersluis voor die schopper ook nog eens de 1-0 maakt. Ook de rode kaart voor Bosz was overdreven. Ik kreeg zelfs een reactie van een Cambuur fan dat deze scheidsrechter strafpunten zou gaan krijgen. Overigens was het meest indrukwekkende de minuut stilte voor Jurrie Koolhof, chapeau. Jammer dat na puntverlies van Sparta en Den Bosch wij niet de drie punten mee konden nemen, maar het lijkt een beetje de rode draad van dit seizoen. Ik ben bang dat zo onze vrienden uit Enschede straks met het kampioenschap terug de Eredivisie ingaan.

Het valt me op dat er enkele wijzigingen hebben plaatsgevonden t.o.v. voor de winterstop. Zal dan op het trainingskamp gebleken zijn dat Dzepar en Verheydt tekort komen voor dit team? Er werd voor de winterstop al her en der geklaagd door wat supporters maar nu blijkt dat zij het, volgens de technische staf in ieder geval, bij het rechte eind hadden. Wat mij ook opvalt is dat er voor het eerst in lange tijd twee goede backs staan. De laatste jaren was er vaak één goede back en één minder goede back. Al zullen we het niveau Mével wellicht nooit meer evenaren, Lelieveld en Baas zijn constant en kunnen zowel verdedigend als aanvallend goed mee met het centrale duo Veldmate en Bosz. Veldmate als natuurlijke leider en Bosz als heerlijke voetballer. Met daarachter een zeer betrouwbare sterke doelman Verhulst staat het achterin gewoon meer dan prima. En ook het middenveld is met Bakx, Stans en Van der Venne sterk. Ik vind Bakx de beste speler van deze selectie, lastig uitleggen, maar ik heb een zwak voor hem. Zijn overzicht, zijn manier van achteloos passen, altijd kort en bijna nooit balverlies. Als je dan Van Moorsel ook nog eens hebt die op het middenveld uit de voeten kan weet je dat dat ook meer dan prima staat. Met voorin op de zijkanten de keuzes tussen Dekker, Langedijk, Navratil en Andrade zijn die posities ook erg goed ingevuld. Het enige wat er nu eigenlijk mist is een goede spits. Verheydt laat zien hard te kunnen werken maar scoort te weinig en haalt in mijn ogen nogal wat veel domme gele kaarten. Ik zet ook mijn vraagtekens bij de ‘hakblessure’ trouwens. Had ie dat ook gehad als ie onbetwist de eerste spits was geweest? Van Moorsel is van origine een middenvelder en het wisselbeleid laat zien dat zowel Werkhoven en Pouwels het niveau niet aankunnen.

Al met al geloof ik dat er met dit team zeker nacompetitie gehaald kan worden. Dan moet deze basis wel beschikbaar blijven, want ik schrok wel een beetje toen ik maandag de reservebank zag. Dat zijn niet echt namen die de club moeiteloos aan een periode gaan helpen. Iets wat de club graag wil en volgens mij ook uitgesproken is als doelstelling voor dit seizoen. Mocht er dan onverhoopt gepromoveerd worden dan zal er na het uitbundige feestvieren toch wel weer degelijk een kwaliteitsinjectie nodig zijn. Al laten teams als Fortuna Sittard en FC Emmen zien dat er ook met een kleiner budget gewoon in de middenmoot van de Eredivisie meegestreden kan worden. Ik hoop het van harte, laat het maar lang duren voordat de die hard supporters weer richting Leeuwarden af moeten reizen! Op naar Den Haag, Utrecht en Groningen!

WIE IS ROY BEUMER?
Roy Beumer is een 42-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn bij PSV voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.