Ik wil nog wel eens een discussie aangaan. Meestal zoek ik de discussie op en heel af en toe wordt dit dan een interessant gesprek. Vaak verstomd het gesprek al vrij snel. Soms wordt de discussie gestart door iemand anders en haak ik er op in.

Edwin Lugt

Eén van de mensen met wie ik een goede discussie kan voeren is Edwin Lugt. De afgelopen jaren hebben we meermaals via sociale media of face-to-face pittige discussies en goede gesprekken gehad. Mijn waardering voor hem is dan ook groot. Lugt blijft altijd sociaal en met respect zijn argumenten voeren. Ik vind dat hij op een gelijke manier als voorzitter van Go Ahead Eagles heeft gefungeerd. Altijd sociaal en met respect naar diegene die het niet met hem eens was of die de zogenaamde dupe werd van zijn besluitvoering.

Helaas is Edwin een tijdje uit de lucht geweest. Privé perikelen zorgde er voor dat hij zijn voorzitterschap neer moest leggen en even alle focus thuis moest houden. Meer dan begrijpelijk en ik heb dan ook respect voor de keuze die hij gemaakt heeft. De laatste weken is Edwin echter weer ‘aanwezig’. Niet eens in (officiële) functie bij de club (of toch?), maar wel op sociale media en in de pers. Hij laat zich weer horen en dat is een goed teken. Hierdoor raakten we wederom in discussie op Twitter. Samenvattend zijn het drie standpunten van hem waarin we van visie verschillen.

Kunstgras

Allereerst is hij tegen het spelen op kunstgras. Kunstgras moet geweerd worden in de stadions en alle betaald voetbal clubs moeten zo snel mogelijk terug naar gewoon gras. De belangrijkste reden is dat het een soort van competitievervalsing is. Spelers die bij, pak ‘m beet, Sparta of FC Volendam spelen zouden meer gewend zijn aan het spelen op kunstgras. Op de korte termijn is dit wellicht waar. Maar tegenstanders, spelend op natuurgras, kunnen natuurlijk altijd trainen op kunstgras om zo gewenning te krijgen aan die plastic mat. Daarnaast zal het zo zijn, dat als een speler van Sparta hele dagen op kunstgras voetbalt, hij er uiteindelijk een nadeel aan zal hebben zodra hij zijn wedstrijd op natuurgras moet spelen. Je hebt er dan voordeel van als je als club op natuurgras speelt. Op de lange termijn is het helemaal minder waar. Jeugdspelers, die de komende jaren doorstromen naar eerste elftallen, hebben praktisch allemaal hun jeugdopleiding genoten op kunstgras. Zelfs de spelers van Go Ahead Eagles O13 tot O19 trainen dagelijks op kunstgras en spelen 99% van hun thuis- (en uit-) wedstrijden op kunstgras. Zodra deze doorstromen naar de hoofdselectie zullen zij dus nadelige gevolgen ondervinden aan het spelen op het eigen natuurgras in De Adelaarshorst. Daartegenover zullen ze zich fijner voelen op de kunstgrasmatten van Roda JC en FC Emmen en zal die competitievervalsing niet meer gelden. Andere voordelen van het kunstgras zijn de financiële voordelen (minder onderhoud, geen veldverwarming, etc.) en het intensief kunnen gebruiken van het veld voor jeugd- en beloften wedstrijden in het stadion. Maar bijvoorbeeld ook evenementen van derden (wat weer geld oplevert). Ik ben overigens zelf tegenstander van het spelen op kunstgras! Maar dit omdat het een heel andere ondergrond is wat een compleet andere reactie op het lichaam en de bal heeft. Het draaien van het lichaam, het lopen met een andere demping, het stuiteren en rollen van de bal. Het maakt het simpelweg een ander spelletje. Dan kunnen ze hockey en ijshockey ook wel onder dezelfde noemen gaan scharen… Het argument dat voetbal op gras gespeeld moet worden, omdat dat nou eenmaal altijd zo was, is even kortzichtig als dat er gespeeld moet worden op zwarte voetbalschoenen. Laten we dan ook weer bruine ballen gevuld met paardenhaar invoeren. En mijn mentor op schoenengebied, Piet Korteweg, heeft mij geleerd dat de eerste voetbalschoenen zelfs niet eens zwart, maar bruin waren!

Beloftenteams

Het tweede punt wat ik aan wil halen is de mening van Edwin Lugt over het meespelen van zogenaamde ‘Jong’ ploegen in de Keuken Kampioen Divisie. Dit zou van geen enkele meerwaarde zijn voor het Nederlandse voetbal en zou competitievervalsing zijn. Met name omdat er niet met een vaste selectie gewerkt wordt en er regelmatig eerste elftal spelers mee kunnen doen. Wat een Calimero gedrag. Allereerst is het juist wel goed voor het Nederlandse voetbal. Jongens als De Ligt, Bergwijn en Van de Beek hebben hun wedstrijden in de Eerste Divisie gespeeld en hebben er enorm veel ervaring op kunnen doen. De laatste interlands tegen Frankrijk en Duitsland hebben er zes spelers uit de Oranje selectie zelfs meer dan 30 wedstrijden in deze divisie gespeeld (Bergwijn, F. de Jong, Dumfries, Rosario, Tete en Van de Beek). Ze zijn daadwerkelijk betere spelers geworden waardoor ze momenteel op dit hoge niveau zitten. Waar zijn bijvoorbeeld de Feyenoord beloften, die niet deelnemen aan deze competitie, in dit Nederlands Elftal? Hierdoor zetten ze het Nederlandse voetbal weer terug op de kaart. Dat is begonnen door een of twee jaar als jongeling te strijden op een lager niveau. En juist die gasten zijn echt strijdlustig. Je denkt toch niet dat een speler van 28 die teruggezet wordt voor een wedstrijdje naar de beloften met volle overgave en strijdlust zijn minuten maakt in het SolarUnie Stadion? Tevens worden er veel, heel veel, spelers gekocht of overgenomen van Ajax, AZ en PSV. Jongens die zich bij de beloften van die clubs in de kijker hebben gespeeld, maar geen toekomst zien of krijgen in het eerste elftal van die club. Bram van Vlerken speelde maar liefst vijf jaar bijna honderd wedstrijden voor Jong PSV om daarna, op zijn 23e, naar Almere City te verhuizen. En Go Ahead Eagles doet daar net zo hard aan mee! Waar werden bijvoorbeeld Mauro Savastano, Sam Hendriks, Levi Opdam en zelfs Xandro Schenk weggehaald?

Televisiegelden

Ten derde is Edwin erg bevlogen als het aankomt op het verdelen van de televisiegelden. De top 3, en met name Ajax en PSV, krijgen een veel te groot aandeel van de FOX tv gelden. Edwin is voor een eerlijkere verdeling waardoor kleine clubs dichterbij de grote jongens kunnen komen. Ik vind dit preken voor eigen parochie. Een club als Go Ahead Eagles kan heel erg veel met een miljoen extra, daar waar het bij Ajax niet eens opgemerkt wordt als ze een jaartje een miljoen minder krijgen. Maar wat is de uiteindelijke reden voor een eerlijkere verdeling en wat is in dit geval eerlijk? Het moge duidelijk zijn dat er veel meer Ajax supporters naar Fox kijken als Ajax speelt dan dat er Eagles supporters kijken als Eagles speelt. Het zou dus niet meer dan logisch zijn om die verdeling zo te houden. Daarnaast is het natuurlijk absolute onzin dat als een club als Go Ahead Eagles een miljoen meer zou krijgen zij opeens dicht in de buurt zou komen bij de Nederlandse subtop ploegen. Met een budget van rond de € 4,5 miljoen ga je met een budget van € 6 miljoen niet opeens een subtopper worden. Neem een voorbeeld aan Heracles, Heerenveen en PEC Zwolle. Voer een duidelijk, helder beleid en plan een groei voor de lange termijn. Door het stadion te verbouwen is een eerste goede stap gezet.

Overigens, als men ziet dat de deelnemende clubs aan de Europese competities geld willen afstaan aan de overige clubs, wat men verdient bij deelname aan die Europese competities, is het juist goed om spelers in de Keuken Kampioen Divisie te laten groeien. Waardoor ze later van een hoger niveau zijn en dus beter zullen presteren in Europa en dus meer geld verdienen waardoor er dus meer geld naar de andere clubs stroomt…

Ik snap dondersgoed dat de beweegredenen van Lugt ten goede zijn voor de club Go Ahead Eagles. Maar verkondig niet dat dit de enige juiste manier is. Als je de rood-gele bril afzet zijn er op alle punten die hij aanhaalt een zinnig weerwoord te geven. Of ik het met al deze beweringen eens ben laat ik in het midden.

WIE IS ROY BEUMER?
Roy Beumer is een 42-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!