Er zijn de afgelopen weken nogal wat vreemde dingen gebeurd in voetballand. De crisis bij Bayern München en het Duitse nationale elftal. Is het einde van Low nabij? Het lijkt er op dat hij zijn ‘fingerspitzengefuhl’ aan het kwijtraken is. Het Spaanse voetbal heeft het ook moeilijk. Barcelona en Real Madrid verliezen de grootsheid en clubs als Sevilla en Espanyol komen dichter en dichterbij. Atletico Madrid was al aangehaakt. En ook het Spaanse nationale team ligt onder druk en wist voor het eerst in een vijftien jaar weer te verliezen in eigen land.
Het Nederlands elftal lijkt daadwerkelijk op te staan en weet het juiste voetbaltalent weer te vinden. Met Van Dijk, De Ligt en vooral Depay staan er weer een aantal grote talenten op die de kar in het oranje shirt gaan trekken. Ik heb bewondering voor zo’n Depay. Uitgekotst om zijn lifestyle, maar laten we daar met z’n allen eens over op houden en alleen maar genieten van zijn uitzonderlijke talent op het veld. Tegen Duitsland en België was hij de beste man aan Nederlandse kant.

Over België gesproken… daar gebeurt ook nogal wat zeg: ‘Operatie Propere Handen’ is veelomvattend en moet onderzoek doen naar witwassen, matchfixing en omkoping. Een handjevol mensen is daar onder voorarrest geplaatst en het moet allemaal nog maar blijken hoe groot hun invloed is geweest bij matchfixing schandalen in de Belgische competitie. Vooral de spelersmakelaars Bayat en Veljkovic komen als spinnen in het spreekwoordelijke web naar voren.
Zouden er binnen Go Ahead Eagles ook spelletjes gespeeld worden op dit gebied? Hoe kan het zijn dat jongens als Verhulst, Verheydt, Veldmate, Van Moorsel en Navratil, vol plezier en overgave, in Deventer spelen? En hoe kan het dat een ‘grote’ trainer vanuit de subtop Eredivisie zo maar eventjes een vervallen eerste divisionist uit de brand komt helpen? Deze gasten zitten in een compleet andere salarisschaal dan competitiegenoten. Misschien zijn er enkele spelersmakelaars die dergelijke contacten hebben met mensen binnen de club en er dingen beloofd worden die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Zou er op korte termijn een grote ontboezeming plaatsvinden?
Ik geloof er niets van. Ik denk dat de visie en helderheid van de technische manager Bosvelt er voor zorgen dat dergelijke gasten er bewust voor kiezen om naar Deventer te komen. Tegen Roda JC en Cambuur zat de Adelaarshorst weer eens goed vol en dan kan het er alleen maar spoken. Geen enkele ‘Koempel’ of ‘Geelblauwe’ wil graag in de hel van Deventer zijn hachje te proberen te redden. Als bezoeker kom je met poep in de broek het veld op lopen: Kansloos. En dat weten Hobie, Jaroslav en Jeroen ook. En alleen daarom al wil je graag voor Go Ahead Eagles spelen. En of De Vroome het salarisplafond enkele etages omhoog heeft geschaald weet niemand, al is het vermoeden daar wel.

Het was ook mooi om te zien hoe de supporters in Almere de baas waren en de overwinning letterlijk over de streep zongen. Zodra er dergelijke wedstrijden gewonnen gaan worden gaat het echt de goede kant op en ziet het er naar uit dat deze groep dit seizoen erg hoge ogen gaat gooien wat betreft het kampioenschap. Het mooiste aan de wedstrijd vond ik toch de groen witte shirts en dan vooral de herinnering aan dat shirt. De periode 1991/1992 mocht ik met onder andere Victor Sikora, Resit Schuurman en Kick Maatman trainen bij de woensdagmiddaggroep onder leiding van Dwight Lodeweges. Maar minstens zo mooi was het seizoen van het vlaggenschip. De beslissingswedstrijden om promotie/degradatie tegen FC Den Haag. Thuis werd er met 3-0 gewonnen waarna de houten IJsseltribune stoeltjes als boemerangs over het veld vlogen. Daarna volgde nog de uitwedstrijd. De vrije trap van Arts zorgde voor de 0-1 en ik stond (met duizenden anderen) op het veld van De Adelaarshorst en werd helemaal gek. Later kwam het team terug in het stadion en op het podium wist ‘De Knip’ een fantastisch volksfeest te starten. Tikke hé, takke hé, tikketakketikke hé hé hé. Die liedjes van nu zijn niet meer te verstaan man, gewoon weer lekker tikketakketikke, lekker man.

Over het voetbal an sich ben ik nou nog niet zo enthousiast. Er zijn wel steeds langere fases in wedstrijden dat Go Ahead Eagles de beter voetballende ploeg is en heel soms is het ook echt met heel goed voetbal. Toch is het over het algemeen nog niet zoals het wezen moet. Stegeman ziet dat ook en is vaak nogal terughoudend en sceptisch over zijn ploeg. Hoe lang gaat het nog goed dat er in de laatste tien minuten een winnende goal gescoord moet worden? Aan de andere kant moeten we er ons ook niet druk om maken. Echte kenners vroegen geduld te hebben tot de eerste periode gespeeld was, pas dan was duidelijk hoe goed dit team zou zijn. En zie daar; wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!

Geen haan die nog kraait naar horlogedoosjes, leuke vakanties en extra bonusjes zodra er komend seizoen weer in de Eredivisie gespeeld mag worden.
.

WIE IS ROY BEUMER?
Roy Beumer is een 42-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Mede vanwege zijn mentaliteit toentertijd koos hij er zelf voor om zijn avontuur bij Go Ahead Eagles vaarwel te zeggen. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het fysiek snel bergafwaarts en besloot hij zich te storten op het trainerschap. Gezin en werk hebben doen besluiten sinds het seizoen 2017/2018 enkel nog te genieten van zijn voetballende zoon en andere twee kleine kindjes.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!