Stunten tegen de toppers

Fascinerende fase, waarin Go Ahead Eagles zich nu bevindt. Spannend ook, want waar gaat het heen? Na maanden vol gejuich, progressie, focus en een karrenvracht aan punten zit er zand in de machine. De concurrentie heeft ons door, kan ons lezen, vindt steeds meer middelen de boel te ontregelen. En zelf ogen we dan ineens wat stroever, stroperiger, het loopt even niet zo.

De ommekeer kwam in de wedstrijd tegen Cambuur. De eerste helft was adembenemend en de Friezen dankten de hemel dat het nog steeds 0-0 stond, ze waren weggeblazen. Na rust keerde het om. Dankzij Hobie bleven we op de been om aan het eind plots weer toe te slaan en alsnog met 2-0 ‘Geniet van het leven’ te kunnen zingen. Sindsdien rommelen en knokken we ons door ‘de mindere periode’. Een sensationele zege in Enschede ten spijt, ook daar voetbalden we natuurlijk niet vlekkeloos.

Al veelvuldig valt weer te lezen dat dit het dan was. Jammer, maar meer dan een plek bij de top 5, top 7, zit er niet in. Ik moet daar altijd een beetje om lachen. Topsport gaat om iets anders, het gaat om een voortdurende jacht op progressie en de lijnen naar boven lopen zelden steil, daar zitten altijd golfbewegingen in. Go Ahead Eagles heeft op dit moment last van een groeistuip en die is volkomen verklaarbaar. John Stegeman heeft terecht gegokt op een basis elf, heeft daar op geweldige wijze aan geknutseld en er automatismen ingesleten, maar nu zijn er wat jongens van die elf een beetje ten prooi aan het vallen aan blessures en schorsingen. En vallen er wat zekerheden weg. Gino Bosz is het grootste voorbeeld. De man met de fluwelen pass en het geweldige inzicht is lang de man geweest die aan de knoppen draaide, bij hem begonnen vele aanvallen en bij hem eindigde menige counter van de tegenpartij. Als hij eventjes wat minder goed was, merkte je het meteen. PSV-uit als grootste voorbeeld. Bosz moeten we koesteren en laten we hopen dat ie na de winterstop weer topfit terugkeert, hij is een van de grote mannen achter het succes.

Nu is het spannend. Het duurt altijd heel even na het wegvallen van zo’n bepalende speler, maar het voetbal is net een dierenrijk, na een tijdje staan er weer andere leeuwen op. Dan voelt Paco van Moorsel ineens het ritme van iedere week spelen en gaat ie uitblinken, springt Julius Bliek er ineens positief uit, valt de bal weer eens goed van de voet van Richard van der Venne op een cruciaal moment, denderen de backs weer in volle sprint richting achterlijn om Thomas Verheydt te bedienen.

Feit is dat dit team, ook als het minder draait, er zo in gelooft, er zo voor gaat, zich er zo in vastbijt. Grinta. Niet willen loslaten, niet willen wegglijden. En dan is het wel een zegen wanneer er een absolute topper weer op het programma staat. Dan worden er geen bussen geparkeerd, komen bij ons de extra krachten vrij, dan is er het verlangen naar het feest en het vieren van het leven in een kolkende Adelaarshorst. Het publiek zal mede Bosz moeten vervangen en het jaar glorieus thuis moeten afsluiten met een waanzinnige steun. Dat verdient dit elftal van John Stegeman als geen ander.

Er is geen reden voor somberheid omdat we nu derde staan en niet meer bovenaan. We hebben juist weer wat te heroveren. De dans tussen euforie en chagrijn is daarbij een gevaarlijke, veel te extreem vaak. Beter is het om gepassioneerd en gefascineerd samen te klonteren, spelers, staf, club, aanhang, roodgeel tegen de rest van de wereld en het enige doel: harder groeien dan de rest. Stunten tegen de toppers, lekker winnen van het grote geld. Dat kan alleen als de focus blijft liggen op goed voetbal spelen, met hart en verstand. Een proces dat ongelooflijk uitdagend, moeilijk, maar uiteindelijk vervullend is. Ik zeg: Go Ahead-Den Bosch 3-1. We gaan ervoor met nadruk op we.

Robert Heukels

WIE IS ROBERT HEUKELS?

Robert Heukels (1969) werd geboren in het St. Jozef ziekenhuis, bijna op de middenstip van de Adelaarshorst. Zijn oma breide jarenlang sjaals in de kleuren van juweel. Vanaf 1992 zette hij zich in voor de club, met als hoogtepunt de functie van teammanager onder Foeke Booy en Dennis Demmers. In het dagelijkse leven is hij hoofdredacteur van het magazine WENDY en vader van vier….

De columns van Roy Beumer, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Robert Heukels nogmaals lezen? Klik dan gerust hier!

Op de hoogte blijven van het laatste sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!