Marco…….

Bij het begin van de wintertijd was het in Deventer nog volop zomer. Aan kop van de Keuken Kampioen Divisie. Individuele prijzen voor Stegeman, Bakx en Verhulst als beste coach, speler en keeper. Wat wil een echte Go Ahead supporter nog meer? Een overwinning in Velsen, zodat GAE de beste competitiestart ooit levert sinds de tijd van Frantisek Fadrhonc. Deze behaalde de titel destijds echter wel een klasse hoger.

Maar helaas, Mike Snoei dacht er anders over. Hij wist, dat november ook wel slachtmaand werd genoemd. Bovendien had hij nog iets te vereffenen met de bezoekers na zijn ontslag in 2008. Afgelopen zondagmiddag verloor GAE in Velsen dan ook met 2-1 van Telstar. Toen ik de uitslag hoorde, gingen mijn gedachten terug naar 2 mei 1965 toen Go Ahead in Velsen met 2-1 won. Na een 1-0 achterstand won de ploeg daar met 2-1 door doelpunten van Somer en Kanselaar. Door deze overwinning werd het eredivisieschap in dat jaar veilig gesteld en begon een seizoen later de opmars naar de beste jaren van de club in de eredivisie.

Eigenlijk was het een ”thuiswedstrijd” in Velsen, want er gingen meer dan 3000 supporters in 70 bussen mee voor een prijs van 1 gulden per persoon. In deze tijd zou men zeggen 1 euro.  De wedstrijd moest gewonnen worden. Zou Sittardia (het huidige Fortuna Sittard) namelijk haar competitiewedstrijd winnen en bij verlies van Go Ahead dan volgde er degradatie voor de Deventenaren . Na de 2-1 van Henk Kanselaar kort voor tijd, namen de meegereisde supporters bezit van het veld. Topscheidsrechter Leo Horn kon niet anders doen dan fluiten voor het einde. De terugreis werd een ware triomftocht. Bij aankomst in Deventer stond het zwart van de mensen vanaf de Wilhelmina brug tot aan de Brink.  De ploeg werd onthaald alsof ze kampioen waren.  Het was geen officieel kampioenschap, maar voor alle Deventer supporters was dit het wel. Het behoud werd gevierd en behaald door een hecht collectief van leiding, trainers, spelers en supporters met “Zingen, vechten,huilen,bidden,lachen,werken en bewonderen (vrij naar Ramses Shaffy). De mentaliteit, die de ploeg in 1965 bezat, zie ik nu ook terug in het huidige elftal.

Nadat ik de beelden van de 2- 1 nederlaag op FOX Sports voor de tweede maal gezien had en nog even op teletekst naar de stand van de Keuken Kampioen Divisie had gekeken, ging de “ouwe” naar zijn mandje en viel al mijmerend over voetbal in slaap. Het werd een woelige nacht met een schitterende droom. Ik zag het huidige Go Ahead Eagles een vervolg geven aan de schitterende wederopstanding waar ze dit seizoen mee bezig waren. Ze hadden goed door, dat het seizoen nog lang was en eigenlijk nog moest beginnen. Nadat de 2e periode net niet behaald werd, was het wel raak in de 3e. Over het toetje aan het eind van de competitie hoefde ik mij dus geen zorgen te maken. De technische staf onder leiding van John Stegeman kreeg de ploeg voor de nacompetitie heel scherp. De spelers, die aan het eind van het seizoen moesten vertrekken, streden nog voor een contractje bij een andere club en de jongens, die bleven roken de eredivisie. Den Bosch werd in de halve finale van de play offs uitgeschakeld door een gelijkspel in Brabant en een overwinning in een uitverkocht en kolkend Adelaarshorst.

Op zondag 26 mei 2019 in de finale tegen FC Twente in een bomvolle Grolsch Veste bracht invaller Maarten Pouwels (de kleinzoon van Gerrit Borghuis, waarmee ik in 1963 nog samen speelde) na 65 minuten de stand op 0-1. Deze stand hield in dat Go Ahead Eagles zou ……………………………………………….

Hoe het verder afliep, moet ik u echter schuldig blijven, want zoals elke “ouwe man” moet ik ook ’s nachts ook mijn plasje doen.  Ik ben een fan van Marco Borsato, maar voor de zekerheid heb ik zijn cd “De meeste dromen zijn bedrog maar als ik wakker wordt dan droom ik nog” maar achter in de kast verstopt. Ik hou mij maar vast aan de laatste zin “ maar een keer in de zoveel tijd komen dromen uit”.

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!