Wie betaalt, bepaalt

De kop is er weer af. De eerste overwinning zit in de pocket. De supporters van de clubs die de 1e overwinning binnen hebben, zien promotie al zitten. De trainers van de verliezende clubs liggen al onder vuur. De eerste trainer staat mogelijk in oktober al voor de deur van het UWV voor een werkloosheid uitkering. Dit is de voetballerij: de waan van de dag regeert.

Een club is enkel gebaad bij de 3R’s: rust, reinheid en regelmaat plus een degelijk plan met enig toekomstperspectief.

De afgelopen jaren heeft vooral de rust ontbroken bij GAE. Twee jaar geleden kwam visionair Bekking aan het roer met zijn luchtfietserij. Hij zou zonder enige kennis van het leiden van een betaald voetbalorganisatie de club naar een hoger niveau brengen.

Gelukkig greep De Vroome in en kwam met voetbalmensen (Stegeman en Bosvelt) op de proppen. Zij zorgden ervoor, dat er afgelopen seizoen een degelijk elftal in de wei stond. Helaas 1 seconde voor tijd liep het team de eredivisie mis.

Deze selectie aangevuld met een aantal versterkingen op bepaalde posities zou dit seizoen een serieuze gooi kunnen doen naar promotie.

Ondertussen vonden er volgens mij op de burelen van de Adelaarshorst stevige gesprekken plaats. De nieuwe grootaandeelhouder Kroes kreeg het voor het zeggen. Dit feit heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen, dat Stegeman eieren voor zijn geld koos en naar Zwolle vertrok. De ware reden van zijn plotselinge vertrek is nog steeds niet duidelijk omdat beide partijen hun mond houden. Een herenakkoord om de vuile was binnen te houden is gebruikelijk in het betaalde voetbal.

Daarnaast vertrokken er ook een aantal waardevolle door Bosvelt aangetrokken spelers. Dit alles houdt in, dat GAE dit jaar weer opnieuw moeten beginnen.

Alex Kroes die met zijn bedrijf veel geld heeft verdiend aan het betaalde voetbal zocht een nieuwe uitdaging en vond die in GAE. Hij wil de club vooruit helpen met zijn in het topvoetbal opgebouwde kennis als makelaar en van GAE een structurele eredivisieclub maken. Op middellange termijn wil Kroes een goede jeugdopleiding op poten zetten en aan een gezond en realistisch transferbeleid gaan werken . Ook wil hij de begroting binnen een aantal jaren opschroeven naar 11 miljoen. Voordat het zover is, zal er nog veel water door de IJssel stromen. Ik ben erg benieuwd naar de concrete uitwerking van zijn plannen in de komende maanden. Een van de belangrijkste peilers om dit beleid uit te voeren, zal promotie naar de eredivisie zijn en wel op zeer korte termijn.

Ik wens Alex Kroes de komende jaren veel sterkte en succes toe om het doel dat hij voor ogen heeft met GAE te realiseren. Werken in het Home of Football is mooi en uitdagend maar kent vele valkuilen. De traditionele volksclub mag zeker geen “speeltje” of ”handelshuis” worden die je bij eventuele tegenvallers op Marktplaats te koop aan bied.