Helaas nog een jaar op het tweede plan.

 

Het is Kowet gisteravond niet gelukt om de Eredivisie te halen. Jammer, maar niet te lang bij stil staan want in augustus is er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Het niet halen van de eredivisie is triest maar het overlijden van Wim Woudsma heeft mij meer aangegrepen. Wim, een fijn mens, was een van de betere voetballers uit de historie van de club. Veel oudere supporters zullen zijn tactisch en technisch kunnen nog op hun netvlies hebben. Hij heeft ons helaas veel te vroeg verlaten. Wim rust in vrede.

De jonge supporters hadden zich verheugd op een paar dagen feestvieren met als apotheose een mooie huldiging in de Adelaarshorst. Helaas van dit alles niets. De ogen moeten vanaf vandaag weer gericht zijn op de toekomst. Er dient de komende maanden op technisch vlak hard gewerkt te worden om de club klaar te stomen om volgend seizoen wel de stap te maken naar de hoogste afdeling van ons betaalde voetbal. Het team dient wel een kwaliteitsinjectie te krijgen op een aantal plaatsen. Vooral in de as van het team zullen enkele ervaren spelers aangetrokken moeten worden Dit is het technisch management wel toevertrouwd, gezien wat ze het afgelopen seizoen hebben gepresteerd. Naast een sterke selectie voor het komend jaar zal er ook gekeken moeten worden naar de verre toekomst.

De laatste jaren maak ik samen met mijn vrouw er een gewoonte van om alle steden en stadions in binnen en buitenland te bezoeken waar ik in het verleden het gras heb mogen omploegen. Een aantal weken geleden was België aan de beurt. Via Antwerpen, Lier, Hasselt streken wij neer in Genk. Genk is een vergelijkbare stad als Deventer met meer dan 66.000 inwoners .

KRC Genk, nu kampioen in België, streed op dat moment voor het kampioenschap en geldt bij onze zuiderburen als voorbeeld hoe een club geleid moet worden op technisch gebied. Tijdens een ochtend training sprak ik een van de beleidsbepalers en hij vertelde mij, dat Genk al een aantal jaren vaste regels hanteert bij het samenstellen van zijn spelerskern. Samengeteld vormen deze regels een formule die voor Genk een garantie biedt voor succes. De volgende regels worden nauwgezet gehanteerd.

  • · Zorg dat jaarlijks één derde van de kern uit de eigen opleiding komt.
  • · Haal wat je niet in huis hebt elders en doe dat zelf.
  • · Koop geen buitenlandse spelers ouder dan 24 jaar.
  • · Durf te investeren in jong talent.
  • · Blijf spelers volgen. Vandaag zijn ze niet haalbaar, morgen misschien wel.
  • · Zorg voor een financieel spaarpotje zodat je pas verkoopt als je dat zelf wil.
  • · Verkoop kwaliteit aan de grote clubs en versterk zo je naam als hofleverancier in het buitenland.
  • · Maak een sportief plan op met de speler en respecteer dat.
  • · Zorg dat je een schaduwelftal hebt.

Deze regels kun je natuurlijk niet 1 op 1 kopiëren op de Deventer trots. Maar een aantal zijn voor Go Ahead zeker ook bruikbaar. Voor de leiding ligt er een mooie maar moeilijke taak om na komend seizoen de toekomst in de Eredivisie veilig te stellen. Met de nieuwe aandeelhouder Alex Kroes heeft de club iemand in huis, die als voetbalmakelaar zijn sporen heeft verdiend in de voetbalwereld met het oprichten van de Sports Entertainment Group (SEG) .

Samen met Paul Bosvelt kan hij ervoor zorgen, dat GAE een sterke selectie krijgt, zodat de club in de toekomst een stabiele middenmoter in de Eredivisie kan worden.

 

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984.
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.