In Topsport moet je harde beslissingen nemen.

 

Dit bleek afgelopen week weer in Dalfsen. De stichting Tophandbal Dalfsen vraagt zich af of het volgend seizoen nog eredivisie handbal te zien is in het dorp aan de Vecht. De stichting daar is tot de slotsom gekomen dat het onmogelijk is om nieuwe talenten op te leiden voor het eredivisie niveau.

 

Toen ik dit las, moest ik ook weer aan de voetbalopleiding denken. In het bijzonder aan de opleiding bij GAE. In de 60 en 70 jaren van de vorige eeuw had Go Ahead misschien wel de beste jeugdopleiding van Nederland. In het 1e team kwamen destijds ongeveer de helft van de spelers uit de eigen opleiding. In de opleiding werd veel geld gestoken met als doelstelling om elk jaar minimaal 2 jeugdspelers door te laten stromen na de A selectie en 1 maal per 3 jaar moest een eigen opgeleide spelers verkocht worden om de opleiding kosten dekkend te maken. Het verleden is natuurlijk niet te vergelijken met de huidige tijd. Go Ahead was in die jaren een van de eerste bvo’s , die eigen scouts had lopen in het noorden zuiden en midden Nederland om de betere spelers uit die regio’s aan de club te binden. Het jeugdhuis was alom bekend.

 

De commercie ging in het voetbal een belangrijke rol spelen en zodoende zagen de grote Nederlandse clubs ook de noodzaak in om in alle uithoeken van ons land de talentvolle jeugdspelers te gaan scouten. De talenten konden nu kiezen uit Ajax, Feyenoord, PSV of de regionale club. Dan is de keus voor speler en ouders niet moeilijk.

 

Ook GAE kreeg het moeilijk. De aanwas van nieuwe talenten werd steeds minder. De doorstroming naar de A selectie stokte. In een rapport van de KNVB in 2008 bleek, dat clubs als GAE, De Graafschap, Helmond Sport en MVV enkel nog spelers opleiden voor de amateurclubs uit de regio. De echte toppers uit de regio kozen niet meer voor GAE maar gingen naar FC Twente, Vitesse, Heerenveen en de minderen kwamen na een aantal jaren opleiding terecht bij clubs zoals Rohda Raalte en Excelsior’31. Daarom werd er besloten de eigen jeugdopleiding af te stoten en een samenwerking aan te gaan met FC Twente en Heracles Almelo. Het geld, dat hierdoor bezuinigd werd van ongeveer € 200.000 zou worden besteed aan het versterken van de A selectie.

Toen het wat beter ging met GAE kwam de wens binnen de club weer naar voren om de eigen opleiding opnieuw op te starten. John Oude Wesselink en Henk ten Cate namen 5 jaar geleden het voortouw om de nieuwe jeugdopleiding op te tuigen. De jeugdscouting werd nieuw leven ingeblazen.

 

De voetbalwereld stond echter niet stil maar werd steeds internationaler. Waren het eerst de scouts van de Nederlandse topclubs die de velden in de regio af gingen. Tegenwoordig struinen de scouts van Arsenal, Manchester City, Juventus, Valencia etc de Nederlandse velden af. Eerst haalden Ajax, PSV en Feyenoord de spelers bij regionale clubs weg. Nu krijgen zij ook te maken met het feit, dat hun talenten op jeugdige leeftijd naar Engeland, Spanje en Italië vertrekken.

Als ik nu naar mijn eigen GAE kijk, dan zie ik toekomst voor de opleiding somber in. De jeugdopleiding heeft het predicaat regionaal. Daarboven staat volgens mij nog nationaal en internationaal. In de afgelopen vijf jaar is er vanuit de jeugdopleiding nagenoeg geen speler doorgedrongen tot de A selectie, laat staan een vaste waarde voor het eerste team. Ook nu weer leidt GAE spelers op voor de regio.

Persoonlijk vind ik dat de kosten die aan de huidige eigen opleiding wordt besteed weggegooid geld is. Als club moet je streven de top te halen en dat is voor GAE eredivisie. Alle middelen, die hiervoor nodig zijn moet je optimaal benutten. Ik weet, dat ik mensen tegen het zere been schop, maar de huidige eigen opleiding heeft geen meerwaarde en voldoet niet. Er zal op bestuurlijk niveau een harde beslissing genomen moeten worden met betrekking tot de huidige opleiding. Ik zie de jeugdopleiding in deze vorm niet in staat nieuwe talenten op te leiden voor de eredivisie.

 

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.