Wat brengt ons 2019

Natuurlijk kijkt u al uit naar de 2e helft van de competitie van uw favoriete club. Tijdens de feestdagen ligt de competitie in Nederland stil. In Engeland is zoiets ondenkbaar. Feestdagen en voetbal zijn in Engeland een 1/2tje om in voetbaltermen te blijven. Vanaf 2e kerstdag (Boxing Day) tot 3 januari werden in Engeland 30 duels gespeeld. Ik heb dan ook persoonlijk in de kerstperiode het Nederlandse voetbal niet gemist. Een groot aantal van de 30 wedstrijden op de tv gezien waaronder veel topduels en op de verloren momenten heb ik mij verdiept in de bijbel van de club.

Ook in Nederland werd in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw tijdens de kerst gevoetbald. Nu vind de KNVB het gekkenwerk om in die tijdvak te spelen. Dit is volgens de huidige bestuurders een periode, dat men bij moeder de vrouw thuis moet zitten onder de kerstboom met een drankje en een hapje. Nou ik kan u vertellen, dat veel voetballiefhebbers zowel mannen als heel veel vrouwen het schitterend vinden om in die periode naar de stadions te gaan. De mensen in Zeist zouden eens moeten gaan informeren of dit ook weer in Nederland op de planning moet komen. Maar er zal ongetwijfeld wel weer iemand zeuren over de fysieke inspanning, die geleverd moet worden door de spelers. Uit ervaring kan ik u vertellen, dat een speler meer lijdt aan trainingen dan aan het spelen van wedstrijden. Voetballer zijn is het mooiste beroep dat iemand kan hebben. Vraag dit maar aan de huidige oud voetballers, die nu trainer en/of technisch directeur zijn in het betaalde voetbal en bij mindere resultaten slecht slapen door de enorme druk van sponsoren en (sociale) media .

De maand januari is altijd een onrustige periode in het betaalde voetbal. Tussentijdse transfers van spelers zijn aan de orde van de dag. Ploegen, die onderaan staan proberen zich koste wat kost te versterken. Maar helaas blijken de aangetrokken spelers vaak geen versterkingen te zijn. Kijk maar naar de door GAE aangetrokken spelers in de afgelopen jaren tijdens de 2e transferperiode.

In de bestuurskamers sneuvelt de een na de ander. De algemeen directeuren van Heerenveen en NAC zien we na de winterstop niet meer terug. Ook bij FC Groningen, Fortuna, Emmen , FC Den Bosch en FC Utrecht vertrekken binnenkort de directeuren. De directeur lijkt momenteel sneller over de datum dan de trainer-coach. Dit komt vooral door het feit, dat ze niet weten hoe de hazen lopen in het betaalde voetbal. Veel van deze mensen komen uit het bedrijfsleven en denken in het betaalde voetbal hetzelfde kunstje te kunnen doen, maar dat werkt daar helaas niet.

Gelukkig is in Deventer de rust teruggekeerd. Wat een verschil met vorig jaar rond de kerst. GAE was voetbaltechnisch op vallen na dood. Onze vriend Bekking, die als voetballer niet verder kwam dan “Bal op dak 4” werd met zijn ideeën de laan uit gestuurd. De club moest voor de zoveelste maal in de afgelopen jaren opnieuw beginnen. Hans de Vroome nam het roer opnieuw in handen. Met Paul Bosvelt en John Stegeman werden weer echte voetbaljongens binnen gehaald en zie. De club staat op een schitterende 2e plaats in de op een na hoogste divisie van Nederland. De nieuw gevormde ploeg doet voor niemand onder. GAE mag blij zijn met De Vroome. Hij is niet altijd een van de makkelijkste, maar heeft gelukkig geen dubbele agenda zoals de (over)ambitieuze voorzitter van PEC Zwolle, die aan het pluche vastgevroren zit. Je maakt mij niet wijs, dat de heer Visser pas contact heeft opgenomen met Jaap Stam nadat hij John van ’t Schip kort voor de winterstop liet sneuvelen. Bosvelt en Stegeman kunnen dankzij De Vroome rustig werken aan de toekomst van GAE.

In Turkije hebben de heren mooi de tijd gehad om de groep weer wedstrijdfit te krijgen. Ook konden de lijnen voor de nabije toekomst uitgezet worden. Dat er nog veel moet gebeuren is duidelijk. Selecteren en doorselecteren is het advies. Daarnaast moet er een tweesporen beleid gevolgd worden voor wat betreft de selectie. De huidige groep is prima voor de Keuken Kampioen Divisie. Mocht er gepromoveerd worden, wat absoluut niet ondenkbaar is, dan moet het elftal een grote kwaliteitsimpuls krijgen. Gezien de huidige financiële situatie een dijk van een klus, Verder zal nagedacht moeten worden over de jeugdopleiding. Gaat de club hiermee op dezelfde voet verder of kiest men bijvoorbeeld voor een samenwerking met een grote club net zoals Sparta Rotterdam en Ajax.

Er breekt voor de liefhebbers van het spelletje en supporters van de club een interessante en hopelijk mooie 2e helft van de competitie aan.

Ik wens u allen een gelukkig maar vooral een gezond 2019.

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.