We zijn weer terug op aarde

Heel even iets over de 5 -1 nederlaag, die de Deventer trots leed in Eindhoven. Niet veel, want verliezen hoort ook bij het voetbal. Hoewel de nederlaag bij mij wel hard aankwam. Met twee nederlagen achter elkaar weet de ploeg weer waar ze staat. Als spelers bij zichzelf gaan denken dat ze kunnen voetballen, dan gaat het vaak verkeerd.

Bovendien past een KKD met 2e teams eigenlijk niet meer in  deze tijd. De ene week speel je voor 30.000 toeschouwers en een week later doe je dat bij de 2e teams op een maandagavond voor 850 mensen. Voor een groot gedeelte nog familie en vrienden. Dit alles motiveert de spelers ook niet echt. Met deze twee nederlagen staan zowel supporters als spelers gelukkig weer met de blote voeten op het koude zeil.

Dus al met al niet treuren, zondag weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Nu ik toch over kansen heb, dan wil ik u attenderen op het prachtige boek over de historie van Go Ahead(Eagles). Dit meesterwerk  kreeg ik uit handen van Herman Joustra, een van de schrijvers. Voor elke trouwe supporter, die geïnteresseerd is in de historie van deze mooie club een aanrader.

70 jaar geleden zette ik mijn eerste schreden aan de “Vetkampstroate”. Op 24 november 1948 kreeg ik achteraf een van de mooiste verjaardagscadeaus. Achterop de fiets bij mijn vader mocht ik voor het eerst mee naar het veld. Oude Somer speelde in het 3e elftal van Go Ahead. Vanaf dat moment was voor mij niets anders meer dan voetbal. Elke zondag met vader mee en daarna lekker naar het eerste kijken. Wij kenden in die tijd maar twee soorten sport namelijk voetbal en tafeltennis. Wat een verschil met de huidige tijd, waar het beoefenen van een balsport bij de wat oudere jeugd duidelijk op de tweede plaats komt.

Als men dan toch voor het voetbal kiest, dan verliezen veel jonge voetballertjes het plezier in het spelletje door de vele opdrachten van hun leider. Wil je dit aan den lijve ondervinden, dan raad ik aan eens op een zaterdag naar een sportcomplex te gaan en een aantal wedstrijden te volgen.

Het is vaak een genot om ’s ochtends dat jonge spul te zien voetballen. Met veel enthousiasme wordt er gespeeld. Vaak tegen teams, waarvan de ene veel sterker is dan de andere. Ondanks grote nederlagen weten de goede leiders van de mindere teams de spelertjes elke week weer met veel plezier de wei in te krijgen.

Maar regelmatig krijg ik toch een verschrikkelijke kater. Ik zie trainers/leiders, die waarschijnlijk veel tv kijken naar analisten en trainers.  Laatst hoorde ik een trainer, die het had tegen jongens van negen jaar over looplijnen, veldbezetting, het uit de organisatie lopen en meer van deze termen.

Zijn team, dat veel te laag speelde stond al met snel met  4 – 0 voor, toen hij tegen een speler, die een kans miste, luid over het veld riep , “het doel is groot genoeg en je weet toch dat de bal tussen de palen moet.

Als een veldheer stond hij in vol ornaat met cap en een grote map aantekeningen te maken om de looplijnen te tekenen. Want er moest kost wat het kost met veel verschil gewonnen worden.

Als betaald voetballer en trainer ben ik veel gewend, maar die zaterdag wist ik niet wat mij overkwam. Jongens van 9 jaar, die in een keurslijf gedwongen worden om als profs te gaan voetballen. Dit is geen jeugdvoetbal. Laat de jongens en de meisjes lekker genieten van het spel. Winnen is mooi, maar niet ten koste van het plezier. Als er zo met spelertjes op jonge leeftijd wordt omgegaan, dan zijn zij op latere leeftijd voor het voetbal verloren.

Willen wij het voetbal naar een hoger niveau brengen, dan moeten wij aan de basis beginnen en dat is bij de jeugd. Zet daar mensen neer met gevoel en liefde voor het voetbal en niet de trainers/leiders, die er zitten voor eigen glorie en die in de kantine altijd bij winst oreren:

”Ik heb vanochtend gewonnen en bij verlies,de jongens hebben verloren”.

 

WIE IS GERARD SOMER?
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984
Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.

Op de hoogte blijven al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg Drtv Sport op Twitter en Facebook!