Het doet mij elke keer weer pijn als ik tijdens mijn controleronde door de trein rondom Deventer, menig ‘Deventer en omgeving’ jeugd zie met PEC Zwolle kleding aan en blauwwitte voetbaltassen in de bagagerekken of naast hen op de stoel. Heel af en toe zie ik ook FC Twente voetballers uit onze regio. Als ik hen vraag waarom ze bij PEC of Twente voetballen is steevast hun antwoord: ‘Kowet vond ons niet goed genoeg’ of ‘we kregen niet genoeg kansen’ en daarom spelen wij bij deze club.

 

‘Maar voor welke club slaat jullie hart ?’ vraag ik hen dan, en in koor zeggen ze bijna allemaal ‘Kowet natuurlijk!’ Gekscherend zeg ik dan dat ze dan maar bij de rivaal moeten trainen en later bij ons moeten voetballen. Voor je eigen club uit je eigen stad en voor je eigen supporters, mooier kan je het als jonge voetballer niet krijgen in mijn optiek. Maar alle gekheid op een stokje, het zou toch prachtig zijn als Go Ahead Eagles zich wat meer zou richten op Deventenaren of op jongens uit onze eigen regio (Stedendriehoek). Met name ook bij alle regionale amateurclubs uit alle rangen en standen. Dus ook bij de wat lager spelende amateurclubs gaan scouten. Talenten spelen echt niet alleen bij Schalkhaar of Colmschate maar ook bij volksclubs als sc Deventer, Sallandia, Go Ahead, Turkse Kracht of IJsselstreek. Ruwe diamantjes of kleine boefjes spelen juist vaak bij zulke volksclubs, die moet je dus op tijd vinden, een eerlijke kans geven, goed kneden en slijpen. Daarna aan je eigen club binden om uiteindelijk hen in het eerste van Kowet te laten debuteren.

 

Voor mij aub geen tweede Saymak verhaal weer, een rasechte Deventenaar die het PEC Zwolle embleem kust omdat hij scoort tegen Go Ahead Eagles! Brrrr…. We hebben het meegemaakt hé! Van zulke momenten baal ik dan echt. En ook weet ik wel als je een uitzonderlijk talent bent dat je dan naar een grotere club gaat, dat accepteer ik. Dat is nu eenmaal zo. Grote vis eet kleine vis. Klaar. Acceptatie. En natuurlijk gun ik iedereen een hele mooie voetbalcarriere en het allerhoogste in het betaalde voetbal maar ik denk bovenal aan mijn eigen clubbie. Ik zou het super vinden dat Deventerboys of boys uit de directe omgeving voor ons mooie Kowet kiezen. Goede scouting, een eerlijke kans, een professionele opleiding maar vooral ook een goede begeleiding. (Overigens wel heel jammer dat ons ‘capabele’ gemeentebestuur er niet voor heeft kunnen zorgen dat de jeugdopleiding van ons Kowet in Deventer kon blijven. ‘Shame on you’)

 

We moeten met z’n allen niet vergeten dat het uiteindelijk wel om kinderen gaat, of pubers en die nog te emotioneel kunnen reageren of heel vatbaar kunnen zijn voor bijvoorbeeld een te harde aanpak. Plezier moet dus altijd voorop staan samen met een goede mix van winnaarsmentaliteit, talent, conditie en kracht. Verder moet men ook waken voor ‘vriendjespolitiek’ of het voortrekken van kinderen, en iedereen eerlijk behandelen. Dan hoop ik in de toekomst dat ik op de trein rondom ons eigen stadje geen Deventenaren meer tegenkom met PEC Zwolle kleding aan.

 

Zo, ik heb nu genoeg over onze jeugd geschreven, er staat ons eerste elftal een zeer belangrijke tweeluik te wachten met FC Den Bosch. Een mooi uitverkocht huis, want tot vandaag waren er ruim 8100 kaarten verkocht excl. de sponsorkaarten. Verder heerlijke temperaturen en het belangrijkste we beginnen weer op nul! Hoop dat we de nul thuis vasthouden en zelf minimaal er 1 inprikken dan ben ik redelijk tevreden. Dit seizoen waren we thuis voetballend oppermachtig tegen een tegenvallend FC Den Bosch, hadden 3x zoveel kansen en 60% balbezit. Het enige wat ons ontbrak waren de doelpunten. En dat is toch wel het allerbelangrijkste. In de uitwedstrijd jongstleden waren we voetballend ook beter dan de Bosschenaren maar toch wonnen zij uiteindelijk geflatteerd met 2-0. Ik verwacht dus van ons Kowet aanstaande zondag naast een revanche, veel strijd, passie, grote druk naar voren en natuurlijk doelpunten van roodgele makelij!! Op de tribunes gaan wij alles maar dan ook alles geven. Een mooie corteo vooraf vanaf de brink en dan een heerlijk middagje Adelaarshorst. Ik heb er veel zin in, maar bovenal hoop!

 

Ik hoop dat onze spelers er erg zin in hebben.. Tot zondag allen.

Ik eet nog ff een Bossche Bol. 😉

Forza GAE DEVENTER

EA71

WIE IS ERDAL ASCIPINAR?

Erdal Ascipinar, een geboren en getogen Deventenaar van 47 jaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet.

Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.