Laatst liep ik vanaf mijn laatste trein naar mijn auto toe en werd plotseling aangesproken door een treinreiziger. “Mag ik u wat vragen meneer de hoofdconducteur?”

 

Nadat ik instemmend geknikt had, vroeg deze meneer mij waarom ik zo fanatiek Eagles fan was? Het was hem namelijk opgevallen dat ik elke keer in en rondom de trein liet blijken dat ik zo pro roodgeel was. Hij vond het maar maf. Hij zei dat ik beter fan kon zijn van Ajax, Feyenoord of PSV want dan zou ik wel eens wat kunnen winnen. Ik probeerde hem uit te leggen dat het mij niet om het winnen gaat, maar juist om een stukje herkenbaarheid, een stukje roots, een stukje trots, een soort van thuisgevoel. Ik ben een geboren en getogen Deventenaar en kom al vanaf mijn 5e/6e in ons prachtige stadion aan de Verkampstraat. Ben gewoonweg verknocht geraakt aan deze warme en mooie volksclub uit een evenzo mooie provinciestad vertelde ik hem. Dat ons Kowet mooi zichzelf is gebleven met een prachtige grasmat mede gesponsord door de supporters. Gelukkig nog steeds gesitueerd midden in een woonwijk, waardoor het volkse karakter van Go Ahead Eagles nog beter naar voren komt. Vertelde hem verder dat wij tot nu toe een zeer redelijk en goed voetbaljaar beleven bij Kowet in de eerste divisie. Constant hebben wij in de top 4 gestaan, maar het echte werk gaat straks beginnen met hoogstwaarschijnlijk 4 finales in mei. Als we straks promoveren is het natuurlijk prachtig en mooi meegenomen, maar mocht het onverhoopt toch niet gebeuren, dan niet getreurd. We gaan dan proberen om een stabiele top 3 club te worden in de eerste divisie, zodat er een nog betere basis wordt gevormd om bij promotie naar de eredivisie daar langer in te kunnen blijven.

 

Aanstaande zondag een mooie pot in het verschiet met redelijk tot goede weersvooruitzichten. Twente zal uiteindelijk wel ‘rücksichtslos’ kampioen worden, maar wij gaan er alles aan doen om het zo lang mogelijk uit te laten stellen. In Deventer willen we absoluut geen cadeautjes uitdelen. Dat doen we thuis wel. De man keek mij een beetje verbaasd aan van zoveel verbaal ‘geweld’ uit de bakkes van deze Deventenaar. “Ach zei die, ik begrijp je wel een beetje hoor, veel succes dan maar” en namen afscheid van elkaar op station Zutphen.

 

Aanstaande zondag gewoon erop kletsen, van begin tot einde aan die Tukkers laten zien dat wij in eigen huis de baas zijn. Drie punten blijven straks hopelijk in Deventer. Wij, de supporters zullen alles geven op de tribunes zodat we onze boys extra vleugels en energie gaan geven.

 

Tot slot wil ik ook even kwijt dat ik op het moment van schrijven van deze column verdrietig en boos ben wat er de laatste dagen weer is gebeurd. Dat willekeurige mensen om religie, ras, sekse of politieke geaardheid vermoord zijn. Wat is dat toch al die haat?? Waarom toch altijd hokjesvorming, polorisatie of angst?? Waarom?? Eerst werden we opgeschrikt met afgrijselijke beelden uit Nieuw Zeeland, en daarna met verschrikkelijke beelden uit Utrecht. Laat toch iedereen in zijn/haar waarde. Toon elkaar potverdorie meer respect, behandel dus iemand zoals jezelf ook behandeld wilt worden. Meer inlevingsvermogen en meer begrip is toch niet veel gevraagd?? Is dit nu zo moeilijk?? Leef niet alleen naast elkaar maar ook alstublieft METelkaar, zodat we met een gerust hart onze kinderen of kleinkinderen kunnen opvoeden ondanks al onze verschillende achtergronden. Hoop dat de daders zwaar gestraft worden en dat wij nooit meer zoiets verschrikkelijks mee hoeven te maken waar dan ook ter wereld, of het nu Nieuw Zeeland is of Nederland, Turkije of Iran, Palestina of Israël, Rusland of de Verenigde Staten. Nooit meer. Al weet ik diep in mijn hart dat dit helaas een utopie is.

 

WIE IS ERDAL ASCIPINAR?

Erdal Ascipinar, een geboren en getogen Deventenaar van 47 jaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet.

Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.

Op de hoogte blijven van al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg @DrtvSport op Twitter en Facebook