Afgelopen zondag was het weer eens zover, derbyday stond op het programma. Met meer dan duizend Kowet supporters op de tribunes in Enschede zou gepoogd worden om met drie punten huiswaarts te keren. De adelaar versus het paard, blikstad versus textielstad, Dèmpter versus Eanske en 0570 versus 053. Oftewel Kowet tegen FC Twente. Een derby is altijd ietwat beladen. Het is een wedstrijd tussen clubs uit een stad of uit een streek en ook bestaat er een grote kans dat de supporters elkaar de volgende dag op het werk weer tegenkomen. Lekker sarren, klieren en tieren als je gewonnen hebt, maar ook gewoon je bek houden als je verloren hebt.

En natuurlijk gaat het ook om de eer en trots van de regio hè. Ons spandoek in de Grolsch Veste gaf al aan dat we sinds 1902 dé trots van het oosten zijn. Een man een man, een woord een woord. Met een dikke vette knipoog. Een dag voor de wedstrijd las ik met grote verbazing dat er een noodbevel was ingesteld op last van de burgemeester. Er zouden Enschedese vechtersbazen op weg zijn naar Deventer om te gaan sparren met Deventenaren. Een overdreven reactie van onze burgemeester om gelijk een noodbevel af te geven gebaseerd op geruchten.

Maar ja, dat is mijn bescheiden mening mensen. Ik zou zeggen meneer de burgemeester, maakt u zich eens wat meer drukker over het ‘debacleprestigeproject’ van de gemeente genaamd ‘De Viking’ en zet u eens wat meer in om geen geld te verdienen over de rug van Go Ahead Eagles door een hoge rente te vragen aan de club (garantstelling lening vernieuwbouw Adelaarshorst). De Adelaarshorst trekt jaarlijks inclusief de open dag en andere projecten zo’n 175000 mensen. Volgens mij heel wat meer dan een filmhuis/theater. En ook is Go Ahead Eagles een zeer aantrekkelijke merknaam voor de gemeente Deventer. Natuurlijk doken ook de lokale media er weer bovenop met grote koppen over een ‘aanstaande rel’, want dat verkoopt hè.

Ik zelf heb een mooie feestavond gehad met medesupporters en heb me geen moment onveilig gevoeld of het idee gehad dat er Enschedeërs naar ons toe kwamen om ons feestavond te verzieken. Die werden namelijk ‘massaal aangehouden’ aan de Deventer grens. Hahaaa…Alsjeblieft zeg! Fabeltjeskrant op hoog niveau.

Met een mannetje of 30/40 gingen we in ons kroegje Kowet steunen. De één met een biertje in de hand, de ander met een glaasje fris. Lekker gezellig met fanatieke GAE boys en girls. Na een terecht afgekeurde goal van Kowet, kregen we wel steeds meer het idee dat er wat te halen viel in Enschede. De eerste helft speelden we beter dan FC Twente, omdat we meer als team opereerden. Daardoor kregen ook wat kansjes opgelegd. Daarentegen kreeg Twente wel de grootste kans van de eerste helft doordat vier verdedigers(!) wel heel gemakkelijk een Twentse speler lieten lopen, maar gelukkig hebben wij de beste keeper van de eerste divisie op doel staan en werd die kans vakkundig gepareerd.

Met een twinkeling in mijn ogen heb ik even later staan kijken naar de rush van Navratil stormend op het Twentse doel af, na een fnuikende actie van Ricardinho die zich het kaas van de brood liet eten. Die actie mag die Ricardinho wel herhalen in Deventer hoor. Altijd goed. Vaak worden zulke 1 op 1 acties gemist, maar dit keer bleef onze buitenspeler koel en maakte het mooi af. 0-1 voor ons Kowet in de blessuretijd van de eerste helft, een dreun van jewelste hadden onze spelers de FC uitgedeeld! Heerlijk zo de kleedkamer in. De verwachting was dat we in de tweede helft veel meer ruimte zouden krijgen doordat Twente wel moest aanvallen en risico’s moest nemen. Alleen in het eerste kwartier leek het daarop maar daarna was het éénrichtingsverkeer richting het Kowet doel. Kwamen nog goed weg in de slotfase. Verder irriteerde ik mij ook aan de vervelende gebaartjes en trekjes van Hölscher, vorig jaar nog een Eagle, maar zo blij dat hij niet meer bij ons speelt. Bah.

Een erbarmelijk slechte tweede helft schotelden onze boys de supporters voor. Maar ja wat boeit het, de o zo belangrijke drie punten gingen mee naar Deventer. Slecht spelen en toch drie punten pakken, lekkerder kan je ze niet krijgen in een mooie streekderby. Staan weer bovenaan en moeten nog vijf potjes voor de winterstop spelen. Een Brabandtour zal het gaan worden. Alle komende vijf tegenstanders komen uit ‘haudou’ gebied. Te beginnen met FC Oss aanstaande vrijdag en eindigen  we 2018 met de Rooms Katholieken uit Waalwijk. Komen we deze Brabantse weken goed door dan gloort er ,écht waar, een Rood-Geel hemelvuur aan de horizon voor ons mooie volksclub! Al is het doel zo lang mogelijk bovenin mee draaien en bij de eerste vijf eindigen. Maar ook vind ik als je de eerste seizoenhelft als eerste eindigt, er ook niet voor weg moet lopen. Vol zelfvertrouwen en geconcentreerd doorgaan. Ik verwacht vrijdag minimaal 8000 fanatieke Kowet supporters in de Adelaarshorst, want dat verdiend deze selectie, full support is het devies.

Tot vrijdag allemaal!

Forza GAE DEVENTER

EA71

WIE IS ERDAL ASCIPINAR?
Erdal Ascipinar, een geboren en getogen Deventenaar van 47 jaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet.
Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.
Op de hoogte blijven van al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg @DrtvSport op Twitter en Facebook