Dit rijk gevarieerde programma bestaat o.a. uit theatervoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, rondleidingen, leuke kijk- en doe opdrachten en nog veel meer. Voor enkele activiteiten is een aanmelding nodig, passend bij de coronamaatregelen. Al meteen in de eerste week is er veel te beleven rondom de IJssel, dus ook bij U in de buurt. Bijvoorbeeld: 

18-06-2021 Kunstwandeling Eilandje 2021- Vogeleiland Deventer
Wandel langs nieuwe site-specifieke kunstwerken van Esmay Groot Koerkamp, Marieke de Jong, Elise van der Linden, Lobke Meekes en Femke Teussink, geïnspireerd door het eeuwenoude Vogeleiland. Curator Eva Kleeman en beeldend kunstenaar Loes ten Anscher maakten de route voor Stichting Vogeleiland.

Botaniseertrommel: €4,95 bij VVV (Brink 89) & Parkcafé Mees.

18-06-2021 De stilte die je ziet – Atelier Komma, Deventer 
Met werk van Marjon de Jong en Sophia de Vries.  

Marjon werkt met penseel en inkt op rijstpapier. Haar schilderingen hebben een sobere verstilde zeggingskracht. Datzelfde kun je zeggen van het werk van Sophia. Ondanks de stoerheid van haar stalen objecten is er sprake van een stille kwetsbare ontroering. Een aanrader dus, deze prachtige combinatie!

19-06-2021 Stiltewandeling IJsselvallei – Meadow Deventer 

Een stiltewandeling door de IJsselvallei als ode aan het wassende water van de IJssel. Onder leiding van Ewout Staartjes, oprichter van Walrusclubs in Nederland. Geïnspireerd door een Russische gezondheidstraditie van ijszwemmen in rivieren en meren. De leden van Walrusclub Deventer zwemmen het hele jaar door in de hanken van de IJssel. Ewout zal halverwege de wandeling een oud Siberisch gebed voordragen ter ere van het zuiverende IJsselwater. 

Startplek: Stadsstrand, Deventer (naast de Wilhelminabrug) 

Datum: zie www.winterzwemmen.nl/agenda 

Tijd: 9.00 uur 

Afstand: ca 10 km 

18-06-2021 De Kracht van de Natuur – Joke Proper – Infocentrum Del Nul, Olst 
In de werken en objecten van Joke Proper staat de kracht van de natuur centraal.  Joke is geboren bij de IJssel; zij woont er vlakbij en ze zal er nooit meer vandaan gaan. De kunstenaar zoekt  altijd de dialoog met haar directe omgeving. Haar inbreng voor de IJsselbiënnale heeft als thema: de natuur overwint altijd. Dit actuele thema is te zien in conceptuele installaties en schilderijen. Joke begeeft zich graag op het snijvlak van abstractie en figuratie.

20-06-2021 Ogen Blikken langs de IJssel – Hotel het huis van Deventer 
In OGEN BLIKKEN LANGS DE IJSSEL laat Deventer fotograaf Astrid Stok je de beroemde Deventer wandeling, het rondje bruggen, zelf in beeld brengen. Met een routekaart met opdrachten of op pad samen met Astrid. Je neemt foto’s met je mobiel en levert er één na afloop in. Wekelijks kiest een jury een foto die wordt tentoongesteld in het groeiende openluchtmuseum op het Grote Kerkhof. 

Data:  20 juni, 4 juli, 1 en 29 augustus, 19 september 

www.hotelinhethuisvandeventer.nl/arrangementen 

20-06-2021 Expositie Martijn Hage – Mimik Deventer
Martijn Hage exposeert digitale generatieve kunst: voorstellingen van organische- en geometrische vormen, die hij met fractal technieken tot erosie en corrosie brengt. Hij vraagt zich af: wat is de invloed van techniek op de natuur, en omgekeerd? Hoe gedraagt de natuur zich als de techniek het laat afweten? Thema’s in zijn werk is het samenspel tussen water en land, de oorsprong van leven. 

19-06-2021 Martinus wandelt over de Poll – Bussloo
De Sint Martinuskerk Bussloo organiseert een bijzonder evenement in nauwe samenwerking met het naastgelegen Landgoed de Poll. Start met een rondleiding over het landgoed olv Rentmeester Eelco Schurer, gevolgd door een lunch en een orgelconcert door Gert Jan Oldebeuvink, stadsbeiaardier van Zutphen op het fraaie Naberorgel uit 1840. De kerk is dankzij de adel tot stand gekomen. In 1817 schonk de Baron van Wijnbergen de kerk aan de katholieke gemeenschap. In het concertprogramma speelt dit element een belangrijke rol. Ook de IJssel klinkt door bij de keuze van de componisten. En natuurlijk zal er ook muziek van J.S. Bach klinken. Het wordt een dag voor fijnproevers die van natuur en muziek houden. Er is plaats voor 30 liefhebbers. 

data: 19 juni en 18 september 

Tijd: 10.00 – 14.00 uur, duur van de wandeling ca. 2 uur (goede wandelschoenen mee!) 

Kosten € 15,– per persoon. 

Aanmelden kan uitsluitend via de website van de Sint Martinuskerk Bussloo (www.sint-martinuskerk-bussloo.org ).  

Met de IJsselbiënnale willen we laten zien dat de rivier meer verbindt dan alleen het landschap: het landschap gaat natuurlijk pas echt leven door de mensen die er wonen en werken. En dat willen we graag met je delen!  Kom dus deze zomer naar de IJsselvallei, met het programmaboekje in de hand en laat je meevoeren door de verrassende cultuur in de IJsselvallei. Het programmaboekje is een bijlage van de reisgids en routekaart. Deze zijn verkrijgbaar via diverse verkooppunten en de webshop van de IJsselbiënnale.

www.ijsselbiennale.nl of https://ijsselbiennale.nl/programma/