Onder aanvoering van Rob de Jong was de gemeente Deventer in 1986 de eerste Nederlandse gemeente die een eigen Vrijwilligersbeleid ontwikkelde. De Jong is zeer innovatief en wordt geroemd door landelijke partijen als Movisie (Kennis en aanpak van sociale vraagstukken) en NOV (Platform Vrijwillige Inzet) vanwege zijn visionaire kijk en innovatieve manier van werken. 

De Vrijwilligers Centrale Deventer (VCD) liep, met Rob de Jong als directeur, voorop bij de ontwikkeling van de landelijke bureaus voor Slachtofferhulp. Het project ‘Deventer, daar doe ik het voor’ was het voorbeeld voor het later door het Oranjefonds uitgevoerde project ‘Mooi zo, goed zo!”. 

Hij is een inspirator en motivator waardoor de VCD aan de slag gaat met diverse projecten en initiatieven. Rob de Jong levert hierdoor een waardevolle bijdrage aan het welzijn van de burgers in de regio Deventer. 

In 1998 nam de VCD deel aan een internationaal onderzoek naar lokaal vrijwilligerswerk. Dit contact met buitenlandse collega’s en beleidsmakers is in de loop van de volgende decennia vervolgd met vele studiereizen vanuit o.a. Duitsland, Zweden en Oostenrijk om bij Rob de Jong kennis en ervaring op te halen. 

Toen de ondersteuning vanuit de provincie voor vrijwilligerscentrales in Overijssel wegviel vanwege bezuinigingen, heeft Rob de Jong het initiatief genomen en zich ingezet om vanuit de branche zelf een vereniging te vormen om kennis en expertise met elkaar te delen. Dit werd de in 2007 opgerichte Vereniging Overijsselse Steunpunten Vrijwillige Inzet (VOSVI).  

Ook is Rob de Jong al 10 jaar stadionspeaker bij voetbalvereniging Go Ahead Eagles. Hij is de gids, de muzikale omlijsting en de informatiebron voor de toeschouwers tijdens de thuiswedstrijden, open dag, supportersavonden en de eerste training van de voorbereiding. 

Daarnaast is hij studiopresentator bij DRTV, columnist en fotograaf bij Deventer Nieuws en Hanzestad.nl