De ecologische voetafdruk 

Snoeij legt uit wat de ecologische voetafdruk inhoudt: “Mensen verbruiken grondstoffen en die moeten ergens vandaan komen. Er zijn berekeningen gedaan waarin is uitgerekend hoeveel aardoppervlak elk mens nodig heeft om die grondstoffen te verbouwen. Daar hebben ze een bepaalde standaard voor gemaakt. Als we kijken hoeveel grondstoffen we hier in Europa bijvoorbeeld verbruiken, dan kom je er al heel snel op uit dat wij veel te veel grond nodig hebben voor al die grondstoffen, en we eigenlijk meer dan één aarde nodig hebben als iedereen dit zou doen.

De opdracht 

Alle leerlingen kregen de opdracht om via het Wereld Natuur Fonds hun eigen ecologische voetafdruk te berekenen en dan te onderzoeken hoe zij die afdruk kunnen minderen. Maar toen kwam de coronacrisis en werd het allemaal even anders. Toen zag ik de reclame van het Wereld Natuur Fonds op televisie. Die maakte heel veel indruk op mij. In de mailbox kreeg ik een artikel van volgens mij het NRC waarin stond dat omdat mensen thuis moeten zitten, er veel minder verbruik is, veel minder uitstoot. Dus eigenlijk dat er door de coronacrisis misschien ook hele positieve dingen kunnen gebeuren als je het hebt over de ecologische voetafdruk.” vertelt Snoeij. Dit is uiteindelijk ook de onderzoeksvraag geworden, waar leerlingen tien deelvragen bij moesten zoeken. Vervolgens moesten ze die informatie verwerken op een manier zodat zij dat leuk zouden vinden. 

Creatieve uitwerking 

Snoeij vertelde over de 13-jarige Fayah, een leerling die hem heel erg verraste. Ze presenteerde haar onderzoek op een creatieve manier. Namelijk door middel van een filmpje.  

“Eerst snapte ik niet zoveel van de opdracht. Je moest een soort van opstel maken over wat de positieve bijwerkingen zouden zijn van het coronavirus op de ecologische voetafdruk.” Vertelt Fayah. “In de opdracht stond dat je mocht doen wat je leuk vond, dus ik dacht laat ik een filmpje maken.” legt ze uit. “Het was niet makkelijk om te maken. Ik had het eerst twee keer opnieuw gemaakt omdat ik het eerst eigenlijk niets vond.”  

Het filmpje van de 13-jarige Fayah